8 livsmedel du INTE ska ha i kylen

13 dec, 2016 
https://image.mabra.com/anna-c1.jpg.jpg?imageId=6444565&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687
Anna Carsall
De här matvarorna ska man absolut INTE ha i kylen. Även om många av oss envisas med just det.
Annons

Många saker förvarar vi i kylen av gammal vana – även om kylan faktiskt gör  att de både smakar sämre och får kortare hållbarhetstid.

De här 8 matvarorna mår mycket bättre i rumstemperatur än i ett kallt kylskåp:

LÄS OCKSÅ: 5 livsmedel som gör dig mindre stressad

 

1. Bröd. Bröd blir torrt snabbare i kylen – precis det man vill undvika. En brödburk håller brödet fräscht längre, eller frys in det (om det inte redan varit fryst).

Recept.se Nyhetsbrev

2. Melon. Hela meloner ska inte förvaras i kylskåpet, eftersom det gör att de smakar mindre. När man väl tagit en bit är det däremot kyldags – i en burk eller under en plastfilm.

3. Bananer. Bananer kommer från ett varmt klimat, och mår bättre i rumstemperatur än i kyla. Faktum är att de blir svarta i skalet och hårda i konsistensen i kylen.

4.  Tomater. Ja, det stämmer faktiskt. Kyla förstör membranet i tomaten, och försämrar både smaken och konsistensen – som blir mjölig och trist.

Annons

5. Potatis i lösvikt. I potatis, som ligger löst i kylen, omvandlas stärkelsen till socker. Vilket gör potatisen grynig i konsistensen, och sötaktig i smaken. Ha istället potäterna i en papperspåse, på ett svalt, torrt och mörkt ställe. Då fungerar kylen bra. Förvara aldrig potatis ljust! Då bildas det giftiga ämnet solanin, som syns som gröna fläckar.

6. Kaffe. Det är en myt att kaffet håller smaken längre om man förvarar det i kylen. Det enda som händer är att det tar smak av andra saker i kylen.

7: Honung. Honung kristalliseras av kyla, det blir bara som en klump socker.

8: Avocado. Mognadsprocessen avstannar av kyla, och de förblir hårda och gröna.

Källa: Mirror

 

5 fantastiska livsmedel som boostar hälsan

hostmat

Läs också: 5 fantastiska livsmedel som boostar hälsan

Annons