6 sätt att göra din veganska soppa härligt krämig

28 aug, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
En len, krämig och fyllig soppa är världens bästa comfort food, framför allt när kvällarna blir mörkare och hösten knackar på dörren. Här får du sex enkla knep som gör din veganska soppa extra härlig!
Annons

Att göra soppa är ett perfekt sätt att få i sig rejält med grönsaker, för alla. Men helt veganska soppor, som inte kan krämas till med grädde eller liknande, kan lida av att de blir lite vattniga. Men det finns förstås sätt att lösa det på – helt veganskt – och utan att behöva reda med mjöl.

6 sätt att laga fylligt krämiga veganska soppor

Kokosmjölk eller kokosgrädde

En söt och mjuk smak som inte bara gör soppan krämig utan också bidrar till att mildra kryddstarka smaker, som från chili. Passar perfekt till asiatiska soppor med citrongräs, chili och koriander.

Nötsmör

Det behövs inte så mycket nötsmör, som smör av mandel, jordnöt eller hasselnöt, för att soppan ska bli både len och krämig. Nötsmör kan du tillsätta till nästan vilken soppa som helt, men kryddstarka smaker går extra bra ihop med nötternas milda karaktär.

Avokado

Liksom i smoothies är avokado ett smidigt sätt att få till en krämig och fyllig konsistens. Avokado gör sig bäst i kalla soppor tillsammans med något som kan svara upp mot den krämiga texturen, som något syrligt. En grön ärtsoppa smaksatt med lime, till exempel.

Annons

Potatis eller blomkål

En härligt matig potatissoppa är alltid gott, men potatis är så neutralt i sin smak att det går bra att köra ner några kokade och mosade potatisar i nästan vilken soppa som helst, för att få den där krämiga känslan. Samma sak med blomkål. Kör blomkålen i mixern tills det bara är smulor kvar och tillsätt det när soppan bara har några minuter kvar att koka. Smulor kräver inte lång koktid.

Bönor

Koka bönor och mixa dem med en handmixer. Rör ner i soppan och vips är den betydligt fylligare än tidigare. Många bönor har, liksom potatis och blomkål, neutral smak och funkar bra i många olika soppor.

Mixa

Testa att mixa grönsaks- eller rotfruktssoppan. Om du inte vill ha en helt slät soppa, så mixa några deciliter av den, för att fylla ut mellanrummen mellan bitarna. Det enklaste sättet är att köra ner en mixerstav i kastrullen på slutet av koktiden och mixa runt lite tills så mycket du vill ska vara mixat är det.

Annons

Foto: TT

Läs mer:

Så enkelt gör du din egen blåbärssoppa

Butternutpumpasoppa med parmesanost

Brysselkålsoppa med muskotnöt

Annons