Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

5 exempel på att du ätit eller druckit löss – antagligen utan att veta om det...

15 nov, 2017 
Noga med vad du stoppar i munnen? Här är ett E-nummer du bör hålla utkik efter...
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det röda färgämnet karminsyra, eller E120 som det också kan heta på innehållsdeklarationen, är ett starkt rött pigment – som utvinns från torkade honor av kochenillsköldlusen.

Ämnet används för att färgsätta allt från godis, läsk, chark och röda spritsorter. Det finns också i en rad kosmetikaprodukter.

För den som sätter tänderna i en skiva salami kanske kopplingen till ytterligare animaliska produkter inte är så upprörande. Värre är det för den som vill hålla en vegansk kostlinje, eftersom ämnet inte alltid redovisas. Och trots det uppenbara naturliga ursprunget har färgämnet kunnat kopplas till en rad olustiga biverkningar.

Enligt livsmedelsverket kan ämnet orsaka allergiska reaktioner, astma och svullnader. Särskilt i de fall det är en tillsats i alkohol, mejeriprodukter och glass. Även i de fall de förekommer i smink finns en koppling till astma och rinnande ögon. Personer som arbetar med ämnet i fabriker, både i kosmetika- och livsmedelsbranschen, har också rapporterat hälsoproblem kopplade till hanteringen.

Annons

Om E120 orsakar hyperaktivitet hos barn är oklart, eftersom det inte finns någon studie kring detta. Många föräldrar till barn med ADHD eller koncentrationssvårigheter upplever dock att problemet ökar när barnen äter mat med tillsatsen i.

5 livsmedel som innehåller E120

Röda spritsorten Campari innehåller ämnet.

Annons

Det gör också många rödfärgade godisar och halstabletter, till exempel Läkerol med smaken Cassis.

Flera sylter och mejeriprodukter med röda bär får också färgsättning av E120, t ex Eldorados drickyoghurt med jordgubbssmak.

Hemglass isglassar Spökisar innehåller också tillsatsen.

Annons

Precis som många charkprodukter, till exempel den här salamin från Scan.

 

 

Annons