Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

10 nyttiga superbär – och du hittar alla i Sverige!

25 jul, 2016 
nyttiga bär!
Acai, goji eller acerola? Att äta bär laddade med nyttigheter har blivit vardag för många. Men visste du att våra svenska varianter räcker fullt ut för att fylla på kroppens depåer? Kolla in den här hit-listan!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Här är tio superbär plockade från svenska naturen!

Blåbär

Blåbär är rena hälsoskatten – och just nu kryllar det av dem i skogarna. Bären står på ansedda amerikanska Mayoklinikens tio-i-topplista över det mest hälsosamma man kan äta och är laddade med både C, B och E-vitamin. Bärens fibrer lindrar mot tarminflammationer, som ulcerös kolit, enligt svensk forskning. Bäst skyddar blåbärsfibrer ihop med probiotika som finns i yoghurt. De kan också motverkar hjärt-kärlsjukdomar eftersom de innehåller rikligt med nyttiga fenolföreningar som har stark antioxidativ effekt, visar finsk forskning. Antioxidanterna i blåbär kan också möjligen skydda ögat från vissa åldersförändringar och motverka demens enligt amerikanska studier.

Körsbär

Körsbär kan motverka diabetes, eftersom bären sänka blodsockernivåerna. Bären får sin röda färg från antocyaniner, som kan lindra smärta och motverka inflammationer. De är också en naturlig källa till kalium, som kan motverka högt blodtryck, och fibrer som gör att de mättar effektivt trots få kalorier. Dessutom är körsbär rika på B-vitaminer som B1 (tiamin), B2 (riboflavin) och B6. De är nödvändiga för att hålla igång ämnesomsättningen och göra om maten till energi åt kroppen

Annons

Jordgubbar

Antioxidantrika jordgubbar kan hålla din hud ung och slät, eftersom de skyddar huden mot ultraviolett strålning. De innehåller dessutom både magnesium, koppar, b-vitaminer och jod – och faktiskt mer C-vitamin än apelsiner. Äter du jordgubbar ökar också sannolikheten att du äter mindre portioner resten av dagen, enligt en spansk studie. Dessutom är de röda bären bra för hjärt- och kärlhälsan.

Björnbär

Björnbär är naturligt rika på antocyanin, den antioxidant som också ger bären dess mörklila färg. Antocyanin skyddar mot fria syreradikaler – framför allt solens UV-strålning och är gynnsamt för kärlhälsan. Äter du mycket av antioxidanten får du ett naturligt skydd mot blodproppar och demens. De är dessutom rika på E-vitamin, som är bra för immunförsvaret. Väljer du att göra saft eller sylt på bären finns vitaminet fortfarande kvar!

Lingon

Att äta lingon till en fet måltid kan vara ett klokt val. Bäret kan nämligen göra en fet måltid mindre skadlig – genom att förbättra dina blodsockervärden och sänka halterna av det skadliga kolesterolet, visar en svensk studie. Studiens resultat var så slående att forskarna själva äter lingon dagligen! Lingon har också högt innehåll av flavonoider och lignaner, som båda sägs kunna motverka cancer.

Annons

Nypon

Nypon är mer än bara mellanmålssoppa! I den orange färgen finns betakaroten och lykopen, antioxidanter som hämmar hudens åldrande, ökar vitalitet och stimulerar energi. Ämnet galactolipid, GOPO, som verkar antiinflammatoriskt och minskar ledvärk vid till exempel artros finns det också gott om i bären. Därför är nypon ofta huvudingrediens i preparat som ska motverka ledvärk och inflammation.

Hallon

Hallon är laddade med vitaminer och nyttiga näringsämnen! De är rika på nyttiga vitaminerna C, E och K –  där det sistnämnda hjälper till att stärka kroppens skelett. En amerikansk studie pekar på att hallon kan öka fettförbränningen med hela 30 procent under ett träningspass. Anledningen tros vara hallonketon, det ämne som ger bäret dess smak och doft. En näve hallon om dagen, cirka 100 gram, är nog för att öka frisättningen av fett från fettcellerna. Bären är dessutom rika på fibrer, viktiga vitaminer och antioxidanter. De innehåller också rikligt med polyfenoler, ämnen som aktivt motverkar virusangrepp, svamp och skadliga bakterier.

Annons

Hjortron

Det norrländska guldbäret kostar en del – men det kan vara en klok investering (om du inte plockar dem själv). Hjortron har ett högt innehåll av C-vitamin och flavonoider, som i studier visat sig hämma tillväxten hos cancerceller.

Vinbär

I vinbärets kärnor finn linolensyra, som kan sänka höjda blodfetter och därmed förbättra din kärlhälsa. Bären är kända för sitt höga innehåll av C-vitamin, där 100 gram svarta vinbär ger tre gånger så mycket C-vitamin som det rekommenderade dagsintaget.

Havtorn

De smakrika bären är goda i juice, saft och smoothies. Havtorn, vars smak påminner lite om passionsfrukt, har använts som medicinalväxt i tusentals år på grund av sina hälsosamma egenskaper. Innanför det vackra orangefärgade skalet hittar du en rad vitaminer, antioxidanter – och nyttiga fetter! Havtorn är en unik bärkälla till fettsyrorna omega 3, 6, 7 och 9. Omega 7 är viktigt för cellernas tillväxt och tarmhälsan.

Annons