Annons

Annons

Ny forskning: Ungt blod ska bromsa åldrandet

Dracula var kanske inte helt fel ute: forskning visar att ungt blod kan göra äldre människor friskare.

Genom att tillföra ungt blod till äldre människor vill stamcellsforskaren Amy Wagers förlänga liv, rapporterar SVT:s Vetenskapens Värld. Hennes forskning bygger på experiment där man har sammankopplat blodomloppen från två möss, en ung och en gammal, och resultatet visade att hjärtat, hjärnan och skelettet blev starkare hos den gamla musen av det unga blodet.

I takt med att vi åldras blir våra celler allt sämre på att reparera sig vilket leder till att vi kan drabbas av olika sjukdomar.

Annons

Amy Wager vid Harvarduniversitetet tror att orsaken till cellernas försämring finns att hitta i blodet. 

Hennes teori bygger på att det finns proteiner i blodplasman som går förlorade när vi blir äldre, och hennes förhoppning är att man ska kunna identifiera proteinet för att kunna ta fram ett läkemedel – eftersom blodtransfusioner till alla gamla människor i världen inte är ett alternativ.

– Det jag hoppas på är ett piller som stimulerar kroppens egen produktion av de här ämnena, eller som motverkar ämnen som skyndar på åldrandet, säger hon till SVT.

Andra forskare har kommit fram till liknande resultat – men det finns även forskargrupper som hävdar att det protein som Amy Wager studerar närmast, GDF-11, också har haft skadliga effekter på möss. 

Huruvida Wagers experiment går att applicera på människokroppen är det än så länge ingen som vet. 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…