Annons

Annons

Ny forskning: Det här är hemligheten bakom ett lyckligt förhållande!

Vill du ha tillbaka pirret från den första förälskelsen? Nu har forskarna kommit på hur du och din partner kan göra!


Slentrian dödar förhållanden. Det låter kanske inte som en nyhet, men nu är det vetenskapligt bevisat. Par som hittar på nya saker tillsammans lyckas bättre med att hålla liv i kärleken än soffsittarna – och det handlar om att lura hjärnan.

Annons

Det behöver inte vara några originella aktiviteter man gör tillsammans. Det vara så enkelt som att gå till en ny restaurang när man har datenight. Men självklart kan man också göra något mer spännande: som att testa inomhusklättring eller ta jaktlicens tillsammans.

Nya upplevelser sätter nämligen igång hjärnans belöningssystem, vilket gör att hjärnan översköljs med dopamin och noradrenalin. Det aktiverar samma hjärnkretsar som när man blir förälskad. Och när man triggar igång det här systemet lurar man hjärnan, som tror att det verkligen handlar om förälskelse och gör så att man känner sig varm, glad och pirrig när man ser sin partner.

Amerikanska forskarteam har utrett saken grundligt med laboratoriestudier, hjärnscanning och experiment i vardagen.

Till exempel fick tre grupper med medelålders par testa olika aktiviteter under 10 veckor. En grupp fick göra något nytt och spännande tillsammans, en andra grupp gjorde samma gamla vanliga och den tredje gruppen gjorde just ingenting. Efteråt visade det sig att de som fått göra något nytt var mycket mer nöjda med sin relation, än paren i de andra grupperna.

I ett annat experiment fick försökspersoner se bilder av sin partner, samtidigt som deras hjärnor scannades. Hos vissa visade hjärnan samma reaktioner som hos nyförälskade  – och det var de personer som gjorde mycket nya saker med sin partner.

– Du måste inte svinga dig i takkronor. Det räcker med att åka till en ny del av stan, ta en biltur till landet eller ännu bättre – inte göra några planer alls och se vad som händer, säger antropologen Helen E Fisher, som gjort flera studier om hur kärlek påverkar hjärnan, till New York Times.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…