Annons

Annons

Nutritionisten: Att vi behöver klorofylltillskott är bara påhitt!

Klorofylltillskott? Behövs det?
Piller och tillskott med klorofyll är vanligt i exempelvis USA – men är det något vi behöver? Nutritionisten Anki Sundin reder ut.

Fråga: Jag har sett att tillskott och bars med klorofyll är stort i USA. Är det ett nytt superlivsmedel och vad är det bra för?

 

Svar: Klorofyll är det gröna färgämnet i alla växter. Mörkgröna grödor som grönkål, broccoli, brysselkål, persilja och gröna bönor är mycket rika på klorofyll och det finns mycket som tyder på att just klorofyll är en kraftfull antioxidant.

Annons

Däremot är påståenden som att klorofyll hjälper mot cancer, tarmsjukdomar, svampinfektioner och att det binder upp giftiga tungmetaller och andra föroreningar påhittade argument för att locka oss konsumenter att köpa piller.

Att isolera utvalda ämnen från maten och sälja dem som ett tillskott är ett knep som tillskottsbranschen har ägnat sig åt under lång tid och det finns ett mycket tunt underlag för att hävda att just klorofyll som piller skulle ha några särskilda fördelar. Det är inte ens säkert att klorofyll i en viss dos kan ge samma effekt som en grönsak eftersom grönsaken innehåller både klorofyll och andra ämnen.

Dessutom finns det några rapporterade fall av ökad ljuskänslighet efter att man självmedicinerat med klorofylltillskott. Symtomen har varit spontana och svårläkta sår på ovansidan av handen. Satsa hellre pengarna på mer grönsaker i stället, så får du sannolikt en bättre effekt!

 

MåBra:s nutritionist sågar ”mirakeljuicen”

juice-med-kol-detox

Läs också: MåBra:s nutritionist sågar ”mirakeljuicen”

 

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…