Annons

Annons

Nu kan du få psykologhjälp direkt – via mobilapp

Nu kan du få psykologhjälp direkt – via mobilapp
Vårdköer kan leda till lång väntetid för personer som lider av psykisk ohälsa och behöver hjälp och behandling. Med hjälp av dagens teknik vill appen Kry ändra på det genom att nu även erbjuda KBT-behandling via mobilen.

I dag finns det flera mobilappar som erbjuder läkarbesök via telefonen. Genom att använda kameran på mobiltelefonen kan man videochatta med läkaren istället för att behöva ta sig till en vårdcentral för ett fysiskt möte.

Annons

Nu utökar en av apparna, appen Kry, genom att satsa på psykologi. Kry erbjuder nu även digital KBT-behandling för personer som lider av ångest, stress och nedstämdhet. Syftet med den nya satsningen är att kunna få till en träff med en psykolog samt behandling redan från första dagen man känner att man behöver hjälp.

Gilla MåBra på Facebook

Läs också: Här är appen som ska motverka psykisk ohälsa

Tanken grundar sig i att kunna erbjuda ett alternativ för dem som tvingas vänta på att få behandling och träffa psykolog på grund av långa köer i vården. KRY vill kunna erbjuda hjälp samma dag som patienten tar kontakt – ofta redan inom en timme.

Jesper Enander har disputerat i digital psykologi vid Karolinska Institutet och är ansvarig för satsningen på Kry.

– Patienten har möjlighet att ha flera möten med samma psykolog och genomgå en hel behandling. Den forskning som har gjorts visar att det är minst lika bra att träffa en psykolog via videosamtal som att ha ett fysiskt möte, säger han.

Läs också: 6 tecken på att du har en maskerad depression

Varför är det viktigt att söka hjälp i god tid vid psykisk ohälsa och stress?

– Psykisk ohälsa är idag orsaken till nära 50 procent av alla sjukskrivningar. Vi vet att ju tidigare man får hjälp med sina besvär desto större är möjligheten att förhindra långvarig sjukdom och sjukskrivning, säger Jesper Enander.

Finns det några fördelar med digital KBT-behandling?

– Det finns många fördelar. För första gången så har vården blivit tillgänglig för dig som patient när du behöver den. Du kan boka ett besök på en tid som passar dig, från en plats som passar dig, oavsett var du bor i landet, säger han.

Läs också: Nära att bli utbränd? Här är 9 varningstecken! 

För att kunna boka en tid behöver man ladda ner appen Kry och logga in med bank-id. Appen har öppet mellan klockan 06 och 24 och ett möte med en psykolog kostar 250 kronor, men frikort gäller och besöket är kostnadsfritt för personer mellan 18 och 20 år.

Appen finns i dagsläget enbart tillgänglig för Iphoneanvändare, men ska lanseras för Android-mobiler innan påsk.

Foto: Shutterstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…