HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

Torr hud? 3 vanliga misstag vi gör med huden och så fixar du dem

22 dec, 2021 
En kvinna som smörjer in ansiktet och en burk med hudkräm
Har du vintertorr hud? Här är tre vanliga misstag vi gör med huden som orsakar torrhet - och så ska du göra för att bli återfuktad.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 otippade saker vi gör som kan få huden att åldras i förtidBrand logo
5 otippade saker vi gör som kan få huden att åldras i förtid

Torr hud är ett vanligt problem och på vintern är huden extra utsatt. Det är kylan och vinden som påverkar och gör att vi lättare blir torra. Inomhusklimatet påverkar också - på vintern är luften inomhus torrare.

Huden är vårt största organ och ska skydda oss från att skadliga ämnen tränger in i kroppen. Därför är det viktigt att ta hand om den. Och alla vet ju hur jobbigt det är med klåda som kan uppstå när huden är torr.

3 misstag vi gör som orsakar torr hud

Det är viktigt att behandla torr hud så tidigt som möjligt för att inte ska leda till klåda och eksem. Att använda mjukgörande krämer hjälper till att stärka huden. Tyvärr är det lätt att glömma bort att återfukta huden och under vinterhalvåret upplever många torrhet.

Annons

Här är tre möjliga förklaringar kring varför du är torr i huden - och tre tips på hur du åtgärdar torrheten!

1. Du fokuserar bara på ansiktet

Många som är noggranna med att smörja in ansiktet glömmer kroppen. Det är inte så konstigt att man fokuserar på ansiktet - ansiktet är det första man lägger märke till och det är extra utsatt för vind och kyla. Även skönhetsindustrin matar oss med reklam för ansiktskrämer och serum, vilket gör att huden i ansiktet får fokus. Men glöm inte att smörja in resten av kroppen, en torr hud kan leda till en försvagad hudbarriär.

Det här kan du göra

Precis som du smörjer in ansiktet, välj att prioritera kroppen också. Är du torr - smörj in hela kroppen med en tjockare hudkräm för att bli återfuktad.

2. Du använder för varmt vatten

En varm dusch efter man har varit utomhus i kyligt vinterväder kan låta lockande. Men det är inte så bra för huden. Varmt vatten har förmågan att ta bort de naturliga oljorna som finns på huden. Det kan göra huden torr och irriterad. Om du istället väljer att duscha i svalare vatten utsätter du huden för mindre påfrestning.

Annons

Det här kan du göra

Välj att tvätta dig och duscha i ljummet vatten, ungefär 35 grader brukar rekommenderas.

3. Du smörjer inte in huden efter en dusch

Det viktigaste om man har torr hud är att smörja in sig regelbundet. Det finns inga andra genvägar. När du har duschat har du tagit bort de naturliga oljorna och huden blir torrare efteråt. Besväras du av torr hud så rekommenderas det att inte duscha för ofta, men när du gjort det - se till att återfukta huden efteråt.

Det här kan du göra

Vänta inte för länge med att smörja in huden efter att du har duschat. Skaffa en rutin där du smörjer in dig direkt efter att du handdukstorkat din kropp.

Källa: mindbodygreen.com

Foto: TT

Annons