Vanliga schampo-misstagen – så gör du för att få långt och friskt hår

kvinna som tvättar håret

1. Tvätta håret framåtböjd

Om du brukar stå upprätt när du schamponerar håret kan det vara dags att byta till att tvätta håret upp och ner, med kroppen framåtböjd. På så sätt hindras du från att använda för mycket produkt – genom att löddra schampot bara vid hårrötterna så ökar man både blodcirkulation och undviker de torra topparna.

2. Skölj med risvatten

Risvatten sägs förbättra hårets elasticitet och textur, och hjälper håret att växa. Det rekommenderas att man kokar riset och sedan låta vattnet dra i två dagar innan man använder vattnet till att skölja håret från schampo och balsam.

Håret som ger dig ett naturligt lyft – och gör att du ser piggare ut

3. Kasta den vanliga hårborsten om du borstar blött hår

Det är viktigt att borsta håret innan man tvättar det, och inte efteråt när det är blött. Om man vill eller behöver borsta håret när det är blött så ska man använda en wet brush, som alltså är gjord för det syftet. Borstens tänder är mer flexibla och undviker att man skadar håret.

4. Använd äppelcidervinäger-sprej

Om man har problem med oljigt hår är det bra att spreja håret med utspädd äppelcidervinäger några minuter innan man duschar. Massera in det för att hjälpa till med skalpens ph-värde och för att få bort smuts från hårsäckarna.

5. Skölj ur balsam med kallt vatten

Att skölja ut balsam med kallt vatten är kanske inte så lockande för den frusne, men det hjälper till att låsa in fukten i håret så det blir lenare, glansigare och mindre frissigt.

Så ofta ska du rengöra dina hårborstar – för att slippa det här

6. Skippa schampon med sulfater

Schampo och balsam med sulfater bör alltid undvikas om man har torrt, frissigt eller slitet hår. Sulfaterna är hårda mot det känsliga håret, och tar bort de naturliga oljorna från stråna som håret behöver.

7. Skalpmassage är A och O

Att använda sig av en skalpmassageborste stimulerar hårsäckarna och får håret att växa snabbare. Massagen gör att blodcirkulationen ökar, och hindrar också att hårbotten blir full av döda hudceller och rester av hårprodukter, något som annars kan hindra att håret växer som det ska.

Källa: RSVP live.