HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

8 vanliga misstag vi gör när vi tvättar ansiktet

22 dec, 2021 
kvinna rengör ansiktet
Att tvätta ansiktet känns kanske väldigt enkelt. Men det är faktiskt ganska vanligt att göra olika misstag i sin rengöringsrutin. Har du koll på allt det här?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
6 misstag att undvika för en vacker hyBrand logo
6 misstag att undvika för en vacker hy

Kanske vet du med dig att du slarvar med ansiktstvätten om kvällarna. Kanske har du redan en väl injobbad skönhetsrutin, där du rengör ditt ansikte noga. Men frågan är om det ändå blir helt rätt?

Vi har samlat ihop de vanligaste misstagen som många gör när det gäller att tvätta ansiktet, bland annat med tips från L'Oréal's Beauty magazine. Misstag som kan göra huden onödigt torr till exempel, eller inte tillräckligt ren på djupet.

Åtta vanliga misstag vi gör när vi tvättar ansiktet

Här är åtta av de vanligaste misstagen när det kommer till att rengöra ansiktet.

1 Du somnar med sminket kvar på

Det allra största misstaget man kan göra är förstås att inte ta bort sminket alls innan man går och lägger sig. Har man kvar det på huden så täpps porer igen och det är lättare att få inflammationer.

Annons

2 Du tvättar inte händerna först

När du ska ta dig i ansiktet med händerna så behöver du först se till att händerna, som har massor med bakterier på sig, är rena först. Annars gnuggar du runt alla bakterier i ansiktet.

3 Du använder inte sminkborttagning

Innan man börjar tvätta ansiktet så gäller det att ta bort sminket först. Annars kommer inte ansiktstvätten att kunna just göra rent ditt ansikte. Använd först sminkborttagning, sen rengöring.

kvinna tvättar ansiktet med rengöring

4 Du använder rengöring för fel hudtyp

Handen på hjärtat – har du koll på exakt vilken hudtyp du har och har du anpassat dina rengöringsprodukter exakt efter det? Om inte så kan det vara bra att kolla upp och anpassa sig efter. Annars är risken att man till exempel blir ännu torrare, helt i onödan.

Annons

Se också Så många gånger om dagen bör du tvätta ansiktet enligt hudexperterna.

5 Du gnuggar in ansiktstvätten

Om du använder en rengöring som smörjs in i ansiktet så massera lätt på den, undvik att gnugga då huden kan vara känslig. Tar du i för hårt så kan hudens naturliga skydd följa med, och huden bli irriterad.

Skölj noga istället, eller om du använder tvätt med pads så stryk flera gånger istället för att ta i. Och var extra försiktig med den känsligare huden kring ögonen.

6 Du sköljer inte tillräckligt noga

När du försiktigt har haft på rengöringen så gäller det att skölja ordentligt eller använda något mjukt att blöta och torka med. Avsluta gärna med ansiktsvatten också, för att vara säker på att du fått bort det sista.

kvinna sköljer ansikte efter rengöring

7 Du använder för varmt vatten

Huden mår allra bäst av ljummet vatten. För varmt vatten kan ta bort hudens naturliga oljor och då är det lätt att bli torr.

8 Du återfuktar inte huden ordentligt

När du har gjort rent ansiktet ordentligt så behöver du tillföra fukt, fukt, fukt. Gör det medans huden fortfarande är fuktig och använd en hudkräm som passar din typ av hy.

Källa: L'Oréal's Beauty magazine Foto: TT

Annons