Torr hyHudvårdHårvårdNagelvårdPsoriasisRosaceaSminkShopping

Hejdå svettfläckar! Så slipper du blöta och illaluktande armhålor

07 aug, 2020 
AvJohanna Bengtsson
Sommar, sol... och svett! Men med några enkla knep slipper du illaluktande armhålor. Bye, bye svettfläckar!
Annons

Ännu gassar solen och sommaren är långt ifrån över! Men vad hör tyvärr också sommaren till?

Ja precis, blöta armhålor och illaluktande svettningar.

Svetten lackar, vare sig vi vill eller inte. Särskilt när vi anstränger oss eller bli nervösa. Och faktum är att vi behöver svettas, det är kroppens sätt att kyla ner oss till en hälsosam temperatur när värmen ökar.

Att svettas är helt naturligt och inget att skämmas över! Men om du lider av din lukt eller om dina rikliga svettningar påverkar ditt liv finns det såklart en del bra knep att ta till för att slippa svettfläckar på jobb-skjortan eller sommarklänningen:

Raka armhålan

Om du vill bli av med dålig lukt i armhålan är rakning en god idé. Körtlarna i armhålan utsöndrar ett luktfritt ämne som sedan blir illaluktande när det bryts ned av bakterier. Just hår drar åt sig både lukt och bakterier extremt lätt.

– Håret och hårsäckarna, i kombination med bakterier, gör att svett luktar som värst i området runt armhålan, säger Michele Green, kosmetisk hudläkare till HuffPost.

Annons

Antiperspirant mest effektivt

Många hudläkare rekommenderar antiperspirant. Trots att det är en kontroversiell produkt som innehåller aluminium så är den det effektivaste sättet att stoppa svett utan att ta till botox eller andra ingrepp (som MåBra har skrivit mer om här).

Antiperspirantprodukter som innehåller aluminiumklorid, zirkoniumsalter och aldehyder är särskilt effektiva mot svett. Deodoranter däremot, neutraliserar enbart svettlukten, och är inte alls lika effektiva mot själva svetten.

Prova en armhåls-detox

Du som vill slippa antiperspiranter och ha en mer naturlig metod mot svettningar kan testa att göra en armhåls-detox, tipsar forskaren och kemisten Jim Ken.

Han rekommenderar att blanda en skvätt äppelcidervinäger, en sked kokosolja, 2 matskedar eteriska oljor och en matsked bentonit-lera. (De två sistnämnda finns att köpa i välsorterade hälsokostbutiker).

– Blanda tills massan liknar yoghurt i konsistensen. Applicera ett tunt lager i armhålan, låt det sitta i tre minuter och rengör med varmt vatten efteråt. Upprepa två gånger dagligen i mellan tre och sju dagar, säger Jim Ken.

Annons

Testa ett svettskydd

Om du inte redan har testat svettskydd så är det verkligen ett hett tips! Det finns olika typer av svettskydd eller svettlappar som du fäster i armhålan eller direkt på tröjan eller kavajen. Här kan du till exempel köpa svettskydd från Dry på Apotea.se. Men det finns även fysiska butiker som apotek, hälsokostbutiker och klädbutiker som säljer svettskydd.

svettskydd
Svettskydd finns i flera olika former och färger som vitt, beige och svart beroende på vilket plagg du bär det till. Skydden påminner om mensskydd till utseendet och absorberar helt enkelt svetten så att du slipper få fläckar på kläderna.

De bästa (och sämsta) kläderna mot svett

Grå, beige och andra ljusa färger gör svettfläckar som mest synliga. Välj mörka färger eller helvitt för att dölja svetten som allra bäst. Det finns även olika typer av material som är mer luftiga och leder värmen ut från plagget.

– Välj naturliga, andningsbara fibrer som bomull, bambu eller linne, det är material som inte fångar upp värmen, säger Shelby Goldfaden, chef för produktutveckling på klädmärket MM LaFleur.

Annons

Bortsett från bomull är polyester ett lätt och bekvämt material att satsa på, menar Shelby Goldfaden. Hon tipsar även om att välja mönstrade plagg. Det kan trolla bort vilken svettfläck som helst! Blommigt, randigt, camo eller andra mönster är toppen.

Slutligen tipsar hon om att välja ärmlösa klänningar eller toppar. För finare tillfällen finns det mängder av klänningar som täcker axlarna, men som har stora, luftiga urringningar under armarna. En stor fördel med ärmlösa plagg är att du kan skölja eller torka armhålan vid behov och slinka in på toaletten för att bättra på med deodorant.

Foto: TT Källa: HuffPost

LÄS MER:

Så slipper du svettiga, illaluktande, fötter i sommar

Så här får du bort svettlukt från dina kläder – 4 tips

10 skönhetsprodukter som klarar träning, svett och fukt

Annons