Är håret slitet eller bara torrt? Enkla testet visar!

En kvinna som borstar sitt hår
Här är frisyrerna som kan leda till håravfall
1:06

Efter reklamen: Här är frisyrerna som kan leda till håravfall

(1:06)

Slå på ljud

Upplever du att ditt hår är slitet och trött? Men har du svårt att veta om det handlar om att ditt hår är torrt eller skadat?

Mycket vi gör med håret sliter på det - både att borsta det, sätta upp i olika frisyrer och att tvätta det påverkar kvaliteten. Därför är det viktigt att ta hand om håret. Men beroende på om ditt hår är torrt eller skadat behöver du anpassa dina hårprodukter.

Vad är torrt hår?

Förenklat går det att säga att torrt hår är hår som saknar fukt. Om ditt hår lätt blir frissigt kan det handla om att håret är torrt. Du kan också märka det på att ditt hår saknar spänst och är skört.

Det är vanligt att lockiga och vågiga hår behöver mycket fukt. Om du lyckas att återfukta håret kommer du att märka att det blir glansigt och känns mjukt.

Så här hjälper du ditt torra hår

Använd schampo och balsam som ger återfuktning, det brukar stå på förpackningen. Fuktgivande produkter heter ofta moisturizing eller hydrating. Ingredienser som är bra för torra hår är exempelvis:

  • Kokosolja
  • Olivolja
  • Arganolja
  • Aloe vera
  • Glycerin

Skadat hår

När håret är skadat betyder det att ytan som ger det hårstrånas form och elasticitet har förstörts. Det är något vanligare hos hår som är färgade.

Så hjälper du ditt skadade hår

Om ditt hår är skadat är det i behov av produkter som innehåller protein. Håret är byggt av keratin som är ett protein. Proteinerna hjälper till att bygga upp hårstrået och skapa glänsande hår igen. Produkter som säljs i butik för skadat heter ofta något med repairing eller restoring.

Men använder du schampoo och balsam som innehåller protein på ett torrt hår riskerar du att håret torkar ut ännu mer. Då märker du att håret blir sprött och att det går sönder när du använder värmestyling. Däremot om du har skadat hår och använder fuktgivande produkter så har du inte gjort någon större skada, håret upplevs möjligtvis lite plattare.

Så tar du reda på om ditt hår är torrt eller skadat

Om du är osäker på om ditt hår är torrt eller slitet är det säkraste sättet att fråga din frisör.

Du kan också göra det här snabbtestet, enligt Expressen.

Görs så här: Lägg ett hårstrå i ett glas med vatten. Om det flyter är stråt i bra skick, men om det sjunker är det antagligen skadat. Det här beror på att vattnet kan trycka sig igenom den lilla hinna som är stråets yttersta lager.

Du kan också pröva att tvätta håret hemma med en djuprengöring som tar bort rester från produkter och smuts. Efter det kan du försöka avgöra vilka problem håret har och kan välja produkter där efter.

Ett torrt hår behöver fukt medan ett skadat hår behöver hjälp att byggas upp igen.

Källa: Wellandgood.com, balsammetoden.se

Foto: TT

Utvald läsning