Artikeln innehåller reklamlänkar

Pigmentfläckar av solen? Det här kan du göra!

Kvinna med mörka pigmentfläckar i ansiktet och på ryggen
5 udda ställen på kroppen där du kan få hudcancer
1:23

Efter reklamen: 5 udda ställen på kroppen där du kan få hudcancer

(1:23)

Slå på ljud

Pigmentfläckar, solfläckar, lentigo solaris eller åldersfläckar. De har många namn, de bruna semesteröarna som brukar dyka upp i ansiktet och på händerna.

Det som utmärker en pigmentfläck är att den är platt, ofta oval och har en jämn färg. I början är fläckarna små, ofta mindre än 5 millimeter i diameter, men med tiden kan de bli fler och större. Fläckarna kan smälta ihop och bilda större områden som ser missfärgade ut.

Den stora boven i dramat heter sol. När vi solar bildas melanin, ett naturligt pigment som ger huden, håret och ögonen sin färg. Men melaninproduktionen kan även öka av andra skäl, till exempel ålder, hormoner, skador på huden och av läkemedel. Och det är då områden med ojämnt pigment eller fläckar uppstår.

Vem drabbas av pigmentförändringar?

  • Generellt kan man säga att ljus hud får lättare solfläckar än mörk hud. De ser också olika ut: På ljus hud är pigmentfläckarna ljusbruna och på mörk hud är de mellanbruna.
  • Huden kan också bli mörkare efter att man har haft en inflammation i huden. Detta gäller bland annat om man har akne, eksem eller rosacea.
  • En annan vanlig orsak till pigmentförändringar är p-piller. Man brukar säga att ungefär 10 till 25 procent av de kvinnor som tar p-piller får melasma, vilket är typ av hormonell pigmentering som oftast uppstår i ansiktet.
  • Gravida drabbas också oftare. Mellan 10 och 15 procent får melasma.
  • Pigmentfläckar kan också vara ärftliga.

Medicinerna som kan ge hudproblem – det här kan du göra

Så kan pigmentfläckar förebyggas

Om man inte störs av sina fläckar kan man lugnt låta dem vara. Pigmentfläckar är helt ofarliga.

Men om man vill slippa dem ska man först och främst se till att de inte uppstår och det gör man genom att vara flitig och generös med att använda solskydd. Minst spf 50 brukar rekommenderas till ansiktet. Man bör också komma ihåg att återapplicera solcrèmen var tredje eller fjärde timme – och använda crèmen även mulna dagar eftersom UV-strålningen delvis tränger igenom moln.

Har man precis börjat få smärre pigmentförändringar kan man prova en crème som löser upp melanin.

Så fungerar anti pigment-crèmer

Idag använder man ingredienser som löser upp det melanin som klumpat ihop sig i fläcken.

Leta efter lakritsrot, kojicsyra eller retinol, som anses ha en utjämnande effekt på hudtonen. Ett annat tips är att kika efter thiamidol i innehållsförteckningen. Det anses reducera mörka fläckar.

Produkter mot pigmentfläckar

Nattkräm, Anti-Pigment Night Cream – Eucerin

Anti-Pigment Night Cream är en nattkräm som reducerar mörka fläckar tack vare patenterad Thiamidol. Nattkrämen passar alla hudtyper, återfuktar på djupet, reducerar pigmentfläckar och ger lätt lyster.

Anti-Pigment Night Cream finns att läsa mer om och köpa här (länk till Lyko).

Laila Bagge om behandlingen – efter oväntade hudförändringen

Ansiktskräm, Ageless Day Cream – Emma. S

Svenska Emma Wiklund har med sitt Emma. S tagit fram en serie för åldrad hud. Dagkrämen Ageless Day Cream jobbar för att ge en jämnare och klarare hudton, samtidigt som den innehåller spf 15 och tar reducerar synligheten av stora porer.

Ageless Day Cream finns att köpa här (länk till Åhléns).

Ansiktskräm, Even Better Moisturizer SPF 20 – Clinique,

Even Better Moisturizer SPF 20 är en djupt återfuktande ansiktskräm som sjunker in i huden snabbt. Ansiktskrämen jobbar på att motverka pigmenteringar och ge en jämnare hudton. Innehåller också spf 20 och skyddar mot både UVA- och UVB-strålar.

Even Better Moisturizer SPF 20 finns att köpa här (länk till Åhléns).

Pigmentbehandlingar på klinik

Har man mer omfattande pigmentförändringar kan de behandlas av hudläkare. Men man får betala behandlingen själv eftersom fläckarna är ofarliga och egentligen inte behöver tas bort.

Ofta behöver man flera behandlingar för att få resultat.

De metoder som framförallt används mot pigmentfläckar är

  • Kemisk peeling med syror.
  • IPL- behandling med ljuspulser. IPL fungerar dock inte på hormonella pigmentfläckar.
  • Laser, till exempel laserpeeling.
  • Dermapen (så kallad microneedling).
  • Cosmelan, som är en tvåstegsbehandling där första steget – en avfettande ansiktsmask – utförs på klinik. Det andra steget är hemmabehandling med särskilda produkter.

Foto: TT

Utvald läsning