Makeup-artisten Margareta Grääs: Våga addera färg i din sminkrutin!

margareta grääs

Margareta Grääs är urtypen för en färgstark person, både med och utan de färgglada makeuper som hon gjort till sitt signum. Hon har, som man brukar säga, en utstrålning och sprallig personlighet som går rakt genom rutan. Eller skärmen rättare sagt. För det är på Youtube, Instagram och TikTok som hon gjort sig känd.

Jobbar som sminkinfluencer på heltid

Det som började som en hobby är idag hennes levebröd och hon har över 100 000 följare på var och en av sina kanaler. I jobbet som sminkinfluencer testar hon olika produkter och ger tips och råd om makeup och skönhet i sina sociala kanaler.

närbild på Margaretas rosa sminkning

Margaretas mål som influencer är att förmedla en realistisk bild av såväl livet som skönhet och utseende. Smink ska vara något roligt och det behöver inte bli perfekt. En inställning som onekligen verkar gå hem eftersom hon belönades med priset "Årets influencer" på Youtube 2022.

Kolla in mer av Margareta Grääs på Youtube, Instagram och TikTok.

Margareta Grääs färggladaste sminktips

– Det bästa tipset är faktiskt att bara göra. Ingen annan kommer att reagera på att du har färg. Det gäller både på ögon och på läppar. Man ska bara hoppa över den lilla kanten för att våga börja använda mer färg.

Det finns väldigt enkla och små subtila saker du kan göra, tipsar Margareta.

– Om du gillar att ha eyeliner till exempel, välj en färgad eyeliner istället. Om du brukar ha läppstift, ta ett lite mörkare läppstift än vad du brukar ha. Eller att man lägger en rosig eller aprikos ton över hela locket istället för en ljus champagne. (Som Margareta visar i videoklippet här nedan!) Det blir väldigt stor skillnad snabbt.

Smink-tricket för dig som är 50 plus – får ögonen att se större ut

Enkla färgregler som lyfter din sminkning

Margareta själv älskar att experimentera med olika färger och toner och bryr sig inte särskilt mycket om regler eller vad man "borde". Men alla kanske inte är så modiga och föredrar att ha någon förhållningsregel att luta sig mot för att få ett klädsamt resultat. Då har Margareta ett enkelt tips.

– Det finns ju jättemycket färgteori, men om man ska utgå från en grund så tycker jag att om man har till exempel varma toner i håret eller väldigt varma ögon, så kan man komplettera det med varma färger på till exempel skugga eller läppstift. Det blir en helhetsbild som är väldigt smickrande och harmonisk. Det betyder ju inte att man inte kan ha kalla färger, men om man vill börja någonstans och känna sig ganska bekväm så brukar det vara fint att fortsätta i samma varma eller kalla skala.

Sommarens trendfärg smink 2023

– I år är det väldigt mycket orange på såväl kläder som smink. Det är snyggt både på läppar och ögon. Men på läpparna drar tonerna kanske mer åt korall, tipsar Margareta.

Video: Så sminkar du en enkel look med diskret färg

Våga färg på ögonskuggan med Margareta Grääs
1:10

Efter reklamen: Våga färg på ögonskuggan med Margareta Grääs

(1:10)

Slå på ljud

Film och foto: Emmy Åman

Utvald läsning