Influencern visade sitt naturliga kroppshår – då lämnade följarna

Slå på ljud

Under coronapandemin har många av oss varit hemma mer än vanligt, och en av alla saker som rubbats är våra skönhetsrutiner. Vi kan förstås inte tala för alla – men nog är vi många som lagt undan både maskaran och plattången under de senaste månaderna.

En annan sak som kanske lagts undan är rakhyveln. Varför ha nyrakade ben om ingen ska titta på dem ändå?

Så tänkte även den amerikanska influencern Mary Jelkovsky. Hon förespråkar kroppspositivism och självmedkänsla bland annat, och har själv kämpat mot ätstörningar under sju år av sitt liv. Nu driver hon varumärket Mary’s cup of tea, med mål att hjälpa unga kvinnor må bättre i sina kroppar och få bättre självkänsla.

Visade hårig bikinilinje

Under corona bestämde hon sig för att sluta raka sig. Hon kom fram till att det var något hon inte gjorde för sin egen del utan för andra, och att låta håret växa blev en del i hennes resa mot självacceptans.

På sin Instagram-sida delade hon en bildserie på sig själv i bikini och t-shirt, där hon medvetet låter sig visa en orakad bikinilinje. Till bilderna skriver hon: ”Du är inte skyldig världen en rakad kropp, en slank kropp, en solbränd kropp, en kurvig kropp, en vältränad kropp, en ung kropp, en liten kropp, en hård kropp, eller någon kropp som skiljer sig från din egen.”

Världen är lycklig som har dig, precis som du är, skriver hon, och tillägger att hon inte har rakat sig på över en månad och aldrig har känt sig så sexig och feminin i hela sitt liv, vilket visar att skönhetsidealen verkligen är påhittade.

”Det känns som att min kropp kan andas igen”, skriver hon.

2 000 avföljde efter inlägget

Men trots Mary Jelkovskys fina och stärkande budskap blev reaktionen inte den hon hade väntat sig. Efter inlägget slutade över 2 000 personer att följa henne – något som visar hur tabubelagt kroppshår fortfarande är som ämne.

– De flesta av mina följare är kvinnor, så det visar verkligen hur obekväma folk är kring att prata om kroppshår, säger Mary till tidningen Health.

Hennes önskan är att kvinnor ska inse sitt värde.

– Vi är inte satta på den här planeten för att vara söta. Vi har så mycket som går bra nu, och ju mer tid, energi och pengar vi spenderar på vårt utseende, eller att tänka på det, desto mindre kapacitet har vi för de saker som verkligen betyder något, säger hon.

Här är inlägget Mary Jelkovsky delade:

Mary Jelkovsky har i dagsläget över 226 000 följare – så hon klarar sig nog utan de 2000 som valde att avfölja henne för den här bilden.

Foto: Instagram, TT

Läs mer:

Tre anledningar att inte raka bort könshåret

7 vanliga misstag du gör när du rakar dig

12 kroppspositiva budord alla borde följa i vår