Artikeln innehåller reklamlänkar
HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

4 olika hårtyper och hur du tar hand om dem – hårstylisternas tips

04 mar, 2021 
Jenniefer Aniston, Lupita Nyongo och Shakira – tre olika hårtyper.
Hur du stylar ditt hår bäst beror på vilken typ av hår du har. Här delar experterna med sig av sina bästa stylingtips för de fyra hårtyperna, och hur du bäst tar hand om det med rätt produkter.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 tips för tjockt och glansigt hårBrand logo
5 tips för tjockt och glansigt hår

Känner du att du har kämpat mot ditt hår hela livet? Vill du har lockigt hår är det för platt, vill du har platt hår blir det för lockigt. Du kanske har testat alla möjliga olika frisyrer och hårprodukter – utan att få det resultat du vill?

Då kanske det är så att du inte har full koll på din hårtyp. För att ta fram hårets naturliga skönhet underlättar det om du först vet vilken hårtyp du har. Men att ta reda på sin hår typ är inte alltid så enkelt som det låter. Så här bör du tänka, enligt erfarna hårstylister.

Grunderna kring olika hårtyper

När vi pratar om hårtyper menar vi hårets "lockighetsgrad". Hår-youtubern och kändisstylisten Annagjid "Kee" Taylor förklarar att man brukar dela in håret i fyra siffror och tre bokstäver. 1-4 anger vilken typ av lockar det handlar om, och A-C hur tätt lockarna sitter.

  • 1 = Rakt eller nästan rakt hår.
  • 2 = Större vågor, eller självfall.
  • 3 = Lockigt hår, tänk korkskruvslockar.
  • 4 = Krulligt hår, med eller utan tydliga lockar.

Vilken hårtyp man har beror på vilken form man har på hårfolliklarna i hårbotten. Runda folliklar ger rakt hår, medan ovala folliklar ger lockigt eller krulligt hår. Men som med det mesta finns det massor av varianter däremellan som gör att hårtyperna egentligen finns i oändligt antal.

Annons

– Många passar inte perfekt in i en kategori, men det ger enhyfsat bra referensram när man pratar om hårtyper, säger Kardashian-frisören Andrew Fitzsimons till InStyle.

Typ 1: Rakt hår

Jennifer Aniston har rakt hår.
Skådespelerskan Jennifer Aniston har rakt hår.

Typ 1-hår är rakt och har inga lockar eller självfall. Personer med den här typen av hår upplever ofta att det lätt blir fett, och därför blir det viktigt att hitta en bra balans med sin hårvård och tvätt.

Styla rakt hår:

Eftersom rakt hår kan upplevas som platt och livlöst bör du satsa på en frisyr med många lager, som skapar rörelse och flexibilitet, menar Fitzsimons.

Vad gäller produkter är det viktigt att välja lätta produkter som inte tynger ner håret, framförallt när det kommer till håroljor och balsam. Och samma sak med stylingprodukter: Undvik vax, hårkrämer och tjocka oljor som riskerar att ge håret en ännu plattare och volymlöst intryck.

Annons

Tips:

Rakt hår blir ofta fett snabbare än andra hårtyper, eftersom olja från hårbotten lättare färdas längs med de raka hårstråna, jämfört med hos de som har lockigare hårtyper. Undvik därför att tvätta håret för ofta, eftersom det stimulerar hårbottnen att producera ännu mer oljor.

Hitta ett torrschampo du tycker om – det kommer att bli din nya bästa hårvän!

Torrschampo som ger volym

Torrschampo som ger håret extra volym. Köp det här (reklamlänk).

Typ 2: Vågigt hår

Salma Hayek har vågigt hår.
Skådespelerskan Salma Hayek har naturliga vågor.

Personer med typ 2-hår har vågor, men inte riktigt lockar, det är den lösaste typen av textur. Det är inte ovanligt att håret har mer form nära rötterna, men att det blir för tungt för att skapa mer än lätta vågor neråt topparna.

Annons

Styla vågigt hår:

Vågigt hår kan vara både en välsignelse och en förbannelse. Man kan behöva brottas med dels det lockiga hårets tendens att bli frissigt, dels det raka hårets fallenhet för att snabbt bli fett. Ofta stylas det vågiga håret finast med ganska små medel.

Undvik att använda styling-produkter alltför nära rötterna, eftersom det kan spä på att håret ser fett ut. Satsa på snygga, naturliga vågor med hjälp av en lätt mousse som inte tynger ner, eller en antifriss-gel att ha i längderna. Du kan också behöva använda en locktång eller värmeborste lite snabbt för att förstärka vågorna lite.

anti-frizz kräm från löwengrip

Anti-frizz kräm att ha i längderna för extra glans, från Löwengrip. Köp den här (reklamlänk).

Tips:

Typ 2-hår kan ha en egen vilja när det kommer till att bli frissigt – så släng ett öga på vädret innan du gör dig alltför mycket besvär med stylingen.

Annons

Vågigt hår är ofta fint utan mycket ansträngning, och ser oftast friskt och starkt ut utan en massa styling, men enkla snabbtips kan vara en saltvattenspray och leave in-produkter som kan ge vågorna definition, utan att ge ett onaturligt intryck.

Typ 3: Lockigt hår

Shakira har lockigt hår.
Sångerskan Shakira har definierade lockar.

Här pratar vi tydliga lockar, spiraler och S-former. Det är definierade men ändå mjuka lockar som går att styla. Håret är dessutom ofta tjockt, framförallt nära rötterna.

Styla lockigt hår:

Oavsett om det är lösa lockar eller mer tydligt definierade, tajta skruvar, så har många typ 3-hår en sak gemensamt: Frissigheten. Inte minst om du har lättare typ av hår.

Kändis-stylisten Larry Sims bästa tips för en typ 3 är att använda lätta produkter för att definiera lockarna, som en curl cream eller ett leave in-balsam. Den här hårtypen kan använda lite tyngre produkter än typ 1 och 2, eftersom den här typen av hår absorberar mer än de tidigare hårtyperna.

Annons

Han rekommenderar att du kramar in produkterna i håret, börja i topparna och jobba dig inåt. Det bästa är att låta håret självtorka efter tvätt, men har du inte tid kan du använda en diffuser, och undvika att ta i håret med fingrarna, eftersom det gör håret frissigt igen.

Tajta korkskruvar kan behöva lite kraftfullare produkter, och glöm inte att göra en inpackning minst en gång i veckan för att återfukta och skydda håret. Vid lockigt hår har hårbottnens olja svårt att nå ut i längderna och därför riskerar det att bli torrt istället.

Stylingprodukt för lockigt hår

Curl-cream från Moroccanoil som motverkar frissighet och främhäver lockarna. Köp den här (reklamlänk).

Tips:

Var försiktig när du ska reda ut lockigt hår. Att borsta det som vanligt, rakt hår, uppifrån och ned riskerar att skada hårstråna. Använd ett leave in-balsam och borsta från topparna och uppåt i uppdelade testar istället.

Typ 4: Krulligt hår

Lupita Nyongo har krulligt hår.
Skådespelerskan Lupita Nyongo rockar sitt naturliga krulliga hår.

Typ 4 är en hårtyp som är mycket känslig. Den kan variera från riktigt tajta små korkskruvar med tydlig definition, till ett hår där stråna har ett tätt mönster men inga tydliga lockar.

Annons

Styla krulligt hår:

Här rekommenderas att du använder lite kraftigare leave in-produkter som återfuktar och hjälper dig få definition, samtidigt som det minskar frissigheten. Undvik produkter som vax och alltför tunga oljor.

Värmestyling skadar allt hår, men typ 4-håret är extra känsligt för skador av värme eftersom det så lätt blir torrt. Testa wash-n-set för att gynna texturen utan för mycket påfrestning på håret, alltså att sätta upp håret på spolar och låta det torka där du har tvättat det, eller torka det försiktigt under hårtork. Ha i lite hårolja när du tar ur spolarna, och håll stylingen genom att sova med en nattmössa som skyddar lockarna från att gnidas mot kudden och förstöras.

Fortsätt sen tillsätta lite lätt olja varje dag för att behålla lockarna.

Men har du ett typ 4-hår utan lockar alls kan det kännas meckigt att hålla på med spolar och oljor och annat. Låt då den naturliga texturen komma fram med hjälp av en curl refresher spray, och på daglig basis kan du ha i lite vatten och leave in-balsam för mer mjukhet.

Tips:

Krulligt hår är jättefint när det får vara naturligt, och går att variera väldigt mycket. Fortsätt bara tillsätta hårolja varje dag för att återfukta, och dra fingrarna igenom det ibland och uppskatta din naturliga skönhet!

Hårolja för krulligt hår

Vårdande hårolja från Wella. Köp den här (reklamlänk).

Källa: InStyle Foto: TT

Annons