HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

Är det farligt att rycka grå hårstrån – vad händer?

28 apr, 2022 
kvinna rycker grå hårstrån
Grått hår kan vara en vattendelare – en del låter det växa ut naturligt medan andra färgar så fort det blir utväxt. Och så finns det de som tar fram pincetten och rycker bort håret så fort det dyker upp. Men bör man verkligen göra det?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det här med att de allra flesta av oss förr eller senare blir gråhåriga verkar vara något som väcker blandade känslor.

Vi hanterar gråa hår på många olika sätt

En bestämmer sig för att låta hårfärgen gå över till grått genom att göra slingor och färga håret bit för bit. Andra låter det grå håret växa ut naturligt och få bli som det blir.

Se även: 5 saker du inte visste om grått hår

5 saker du inte visste om grått hårBrand logo
5 saker du inte visste om grått hår

Sedan finns det förstås också de som färgar håret hela tiden för att täcka minsta möjlighet till att se grå strån. Och så de som tar fram pincetten och helt enkelt rycker bort de grå stråna de hittar.

Ibland handlar det om att man blir gråhårig väldigt tidig. Att man blir grå tidigt det kan det finns det olika anledningar till. Dels handlar det om arv. Men det kan också bero på stress och hormonförändringar, bland annat.

Annons

Är det farligt att rycka grå hårstrån? Vad händer?

Om man nu tillhör skaran som springer efter pincetten när man ser sig i spegeln och hittar ett grått strå eller två. Eller rullar stråt runt fingret och rycker snabbt och hårt. Är det något man borde veta innan man drar till? Kan det vara dåligt att ta bort sina grå strån på det sättet?

Faktiskt så finns det nackdelar med att rycka strån. Men det kommer inte vara så att håret inte växer ut igen, för det gör det. Och det kommer fortfarande att vara grått. För när hårsäcken väl har blivit av med de celler som producerar pigment så kommer de inte tillbaka.

Men däremot kan man i värsta fall få infektion i hårsäcken. Speciellt om du fortsätter dra i samma hårstrå, säger Dr Jeffrey Hsu, specialist inom dermatologi, till Livestrong.

Att rycka grå hår upprepade gånger kan reta hårsäcken

Han menar att om man rycker stråt upprepade gånger så kan det skada hårsäcken, vilket alltså kan ge infektion. Eller ärrbildning. Vilket i en förlängning faktiskt ändå skulle kunna leda till att håret inte växer ut där längre. Men då har det alltså pågått ett tag.

Ett bättre sätt att ta hand om ett grått hår, om man nu inte är redo att haka på trenden att låta håret bli grått, tycker Dr Hsu att man försiktigt kan klippa stråt med sax istället. Eller välja att färga håret.

Källa: Livestrong Foto: TT

Annons