Artikeln innehåller reklamlänkar

9 vanliga misstag vi gör med grått hår

Kvinna som älskar sitt gråa hår, och olika hårverktyg.
1:18

Efter reklamen: 10 kändiskvinnor som rockar grått hår (MÅBRA)

(1:18)

De kommer ofta smygandes, de små grå. Och chocken tycks alltid lika stor när man hittar det första – liksom frustrationen när man hittar det andra och tredje och man inser att det första inte var någon abnormalitet.

Det är väldigt många som väljer att färga bort det gråa håret redan från de första stråna – men det blir allt vanligare att man väljer att låta det gråa synas. För det kan vara riktigt vackert med silverfärgade slingor mot din vanliga hårfärg, och en hel silverman är det många som skulle vara avundsjuka på!

Oavsett hur du väljer att ha ditt hår, så är sanningen ändå den att grått hår har en annan typ av kvalitet, och därför helt andra behov än ditt tidigare hår – och det är något som många missar. Här är mer du bör veta om ditt gråa hår.

Övergång till grått hår – knepen för att slippa utväxten! (Länk till Femina)

Här är några vanliga misstag vi gör när vi får grått hår.

1. Du har fel produkter

Det kan vara dags att byta ut din gamla paddelborste mot en med svinborst. Detta för att borstet bättre fångar upp de grå stråna när du fönar håret. Dessutom är en svinborste bra på att fånga upp hårbottnens naturliga oljor och fördela dessa även i längderna, vilket är guld för de gråa stråna som har ett extra behov av fukt och näring.

hårborste från Iris hantverk

Hårborste i bok från Iris Hantverk med 100 procent svinborst, finns att köpa här. (länk till Åhléns)

2. Du använder ingen hårolja

Kanske har du aldrig funderat på att använda olja i håret? Du är inte ensam, men när håret lir grått har det ett större behov av fukt, samt hjälp att hålla sig smidigt så det är skörare än ditt tidigare hår och har lätt att gå av.

Ha i några droppar i topparna av håret när det är blött och massera in försiktigt, oavsett om du låter håret självtorka eller om du blåser det torrt.

Hårolja Maria Nila

Hårolja med arganolja från Maria Nila som vårdar, återfuktar och stärker håret, finns att köpa här. (länk till Lyko)

3. Du får håret att bli gult

Det finns vissa produkter du kanske använder som ger ditt gråa hår gula pigment, men det kan också vara så att du använder värmeverktyg med höga temperaturer, som faktiskt bränner ditt hår och därför ser det gult ut.

Om du råkar göra det här är den enda lösningen att (förutom att sluta bränna håret) att hitta några bra produkter med silverpigment, som lägger sig över det gula och ger dig tillbaka de grå nyanserna.

Se också till att ha värmeverktyg där du kan sänka värmen, och glöm inte att använda värmeskydd innan du plattar eller lockar håret!

silverschampo och silverbalsam från Milk shake

Kit med silverschampoch balsam i samma serie från Milk shake, finns att köpa här. (länk till Lyko)

Värmeskydd från Kerastaste

Värmeskydd från Kérastase som skyddar håret från rot till topp och ger näring, finns att köpa här. (länk till Lyko)

4. Du har fel örngott

När håret blir grått blir det som sagt mer skört, torrt och går lättare av. Något som kan vara en bov i dramat är ditt örngott – särskilt om du har ett av bomull eller flanell. Det är material som lätt suger åt sig de oljor som kommer från skalpen och samtidigt orsakar en friktion som kan bli tuff för hårstråna.

Investera istället i ett par örngott av exempelvis siden eller silke, något glattare material som håret lättare glider över när du vänder på dig på natten, och som inte har samma absorberande förmåga som bomull.

sidenorngott mullbarssiden

Sidenörngott från Soft cloud i 100 procent mullbärssilke som hjälper till att hålla ditt hår återfuktat under natten, finns att köpa här. (länk till Lyko)

5. Du använder för mycket pigmenterade produkter

Vi nämnde tidigare silverschampo och andra produkter med pigment som kan hjälpa sig mot dassiga, gula nyanser i ditt gråa hår. Men använder du exempelvis produkter med blå eller lila pigment (som ofta används för grått hår) och gör det flera gånger i veckan är risken att du istället står där med ett blått eller lila hår efter ett tag!

Hitta istället ett schampo du kan varva ditt silverschampo med, och gärna en återfuktande hårinpackning att göra någon gång i veckan.

young again hårinpackning från Kevin Murphy

Hårinpackningen Young again från Kevin Murphy vårdar spröda eller skadade hårstrån, återfuktar och ger lyster, finns att köpa här. (länk till Lyko)

6. Du glömmer skydda håret när du badar

På sommaren när du hänger vid poolen eller på stranden smörjer du säkert in kroppen med solskydd. Men håret då? Det behöver också skydd – inte minst när du badar. Klor kan få grått hår att se livlöst och trist ut, och saltvatten kan ge håret lite gula toner.

Frisören: Så vårdar du ditt gråa hår – 12 enkla knep som funkar!

Ett tips är att ha i balsam i fuktigt hår innan du badar – det hindrar håret från att absorbera pool- eller saltvattnet. Tänk på att använda ett miljövändligt balsam, särskilt om du badar i naturen. Om det inte går (för att det är ganska osmidigt) kan du förbereda dig genom att ha hårvårdsprodukter mot missfärgning hemma.

balsam från urtekram

Ekologiskt balsam från Urtekram meden fräsch doft av citrongräs och citron, finns att köpa här. (länk till Lyko)

7. Du har en krävande frisyr

Kanske har du alltid trivts bra i en uppklippt frisyr och inte haft något emot att styla den varje morgon. Men nu när håret blivit grått sliter stylingen desto mer på ditt hår, och du kanske vill fundera på en frisyr som inte kräver styling med värme och hårspray varje dag.

Det betyder inte att du måste klippa av håret till en "tantfrisyr" om du inte vill, men genom att undvika alltför många lager i håret underlättar du för dig själv och det blir lättare att få håret att ligga snyggt utan mycket styling.

Här är fler snygga sätt att framhäva ditt gråa hår!

8. Du använder din gamla frottéhandduk

Frottéhandduken är populär för dess absorberingsförmåga när du är blöt, men den ojämna ytan kan orsaka stor skada på ditt hår om du försöker gnugga bort fukten efter att du tvättat håret.

Byt handduken mot en mikrofiberhandduk eller en gammal t-shirt som du försiktigt kramar håret med när det är blött.

hårturban från aquis

Hårturban från Aquis som med sitt unika lisse luxe-material torkar håret på nolltid utan att slita på stråna, finns att köpa här. (länk till Lyko)

9. Du använder produkter med alkohol

Hårprodukter med alkohol är det sista ett grått hår behöver. De grå stråna har ett större behov av fukt, och alkohol är som bekant uttorkande.

Byt ut eventuella produkter du använder med alkohol mot alkoholfria alternativ, och glöm inte håroljan i topparna!

Källa: Healthy Wife Foto: TT

Redaktionens tips
Kändiskvinnorna som rockar grått hår
Jane Fonda om beslutet: "SÅ glad att jag lät håret bli grått"