Det händer med ditt hår om du tvättar det för ofta

Det råder delade meningar om hur ofta vi bör tvätta vårt hår. Men ett generellt råd som ofta återkommer när man pratar med experter är att varannan eller var tredje dag är optimalt. Att behovet varierar beror bland annat på hårkvalitet och hårtyp, men också på faktorer som livsstil och var man bor.

Men vad händer då om man ständigt tvättar håret? Kan det vara farligt – eller är det bara något man säger? Faktum är att de naturliga oljorna i håret försvinner om vi tvättar det för ofta, vilket i sin tur ger ett mer torrt och sprött hår. Precis som huden producerar hårsäckarna talg för att återfukta håret, och har du då torkat ut det genom att tvätta det för ofta börjar kroppen tillslut producera mer talg för att balansera upp. Det slutliga resultatet blir att håret känns flottigt och ofräscht.

Tips för att slippa tvätta håret lika ofta

En grundregel är alltså att ju mer sällan du tvättar ditt hår – desto mindre blir behovet. Är du van vid att rengöra ditt hår varje dag tar det så klart lite tid att vänja sig av med vanan, men minskar du tvättandet successivt och accepterar att gå med fett hår ett par dagar i veckan kommer du ganska snart märka skillnad på ditt hår och dess behov av rengöring.

För att minska behovet av att duscha är ett bra tips att minimera användandet av värmeverktyg och hårprodukter, samt parera hårtvättandet med att använda torrschampo. Kom också ihåg att alltid schamponera ditt hår två gånger när du väl tvättar det. På så sätt blir håret rengjort på djupet och inte smutsigt lika snabbt igen.

Foto: TT/Shutterstock
Artikelinspiration: Marie Claire

Läs mer:

7 populära serum som återfuktar och ger din hy lyster

Så väljer du rätt hårborste – 5 modeller med olika funktioner

Så lyckas du med din brun utan sol – 8 produkter som torkar snabbt

Redaktionens tips