7 vanliga misstag som får ditt hår att se fett ut

kvinna med balsam i långt, mörkt hår
Slå på ljud

1. Torrschampo…

Torrschampo är onekligen bra och kan verkligen vara en räddare i nöden när man har en dålig hårdag, men det innebär inte att det är bra för håret att använda det flera dagar i rad. Tänk på att om du använder torrschampo ofta, utan att tvätta håret mellan gångerna, lagras schampooresterna i hårbotten. Och ingen vill ju gå omkring med en puderliknande hårbotten…

2. Smutsiga locktänger och hårborstar

Precis som smutsiga sminkborstar kan ge dig hudproblem, kan även smutsiga hårborstar och locktänger leda till konsekvenser för håret, eftersom du helt enkelt flyttar smutsen från verktyget du har i handen till håret. Lösningen är enkel: rengör borsten och locktången! Är du osäker på hur du ska rengöra locktången, kolla förpackningen!

Se ocksådet här kan hända om du inte tvättar smink- och hårborstar.

3. För varma duschar

Dåliga nyheter för alla som älskar att duscha varmt, men faktiskt är det så att din hårbotten kompenserar det varma vattnet genom att överproducera olja. Men du behöver för den sakens skull inte välja helt iskalla duschar, välj istället medeltemperatur och avsluta med att skölja håret med kallt vatten. Bonus: Du gör av med mindre värme, duschar sannolikt inte så länge och kan alltså även se fram emot en lägre vattenräkning!

4. För mycket schamponering

Du har säkert hört det från din frisör och det stämmer verkligen – att tvätta håret för ofta gör att hårbotten torkas ut och svarar genom att producera ännu mer olja. Det blir helt enkelt en ond cirkel, där resultatet är att du aldrig känner att håret blir riktigt rent, hur ofta du än tvättar det. Lösningen är lite utmanande, men den enda som fungerar: försök att låta bli att schamponera håret så ofta och stå ut – efter ett tag har läget stabiliserat sig.

5. För mycket balsam

Ditt hår behöver balsam för att vara återfuktat och hälsosamt men”för mycket av det goda” gäller verkligen här. Om du använder för mycket balsam på en redan oljig hårbotten gör att den kan mjukas upp ännu mer. Nöj dig med att använda balsam i hårtopparna istället och undvik att applicera det i hårbotten.

6. För tunga hårprodukter

Vax, krämer och oljor kan också göra ditt hår fett i onödan eftersom de, precis som din hårbotten, innehåller oljor. Håll utkik efter lättare produkter och var uppmärksam på hur ditt hår känns när du använder dem första gången.

7. För frekvent borstning

Det är en myt att man ska ta 100 tag med hårborsten genom kalufsen varje dag. Tvärtom kan detta göra att håret känns fetare, att borsta för mycket triggar oljeproduktionen. Släng den lilla hårborsten du har i handväskan och nöj dig med att fixa iordning håret så mycket som behövs på morgonen.

Källa: Good Housekeeping

Foto: TT

LÄS MER:

5 värsta hårmissarna vi gör – som får håret att gå av

8 misstag du gör när du använder balsam

3 vanliga misstag vi gör när håret är blött