HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

Experterna: 8 vanliga misstag som personer med lockigt hår gör

10 nov, 2021 
Person med lockigt hår som kammar sitt hår.
Har du lockigt hår? Då vet du att det inte alltid är den mest lättskötta hårtypen. Här svarar experterna på vilka de vanligaste misstagen du med lockigt hår gör och hur du bäst undviker dem.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Därför ska du alltid sova med flätat hårBrand logo
Därför ska du alltid sova med flätat hår

Lockigt hår behöver ofta lite extra kärlek, både för att se bra ut och för att må bra. MåBra har samlat vad du med lockigt hår ska tänka på för ett hälsosamt och vackert hår.

Du tvättar ditt hår för mycket

Att tvätta håret varje dag är ett stort nej om man har lockigt eller vågigt hår. Genom att tvätta håret varje dag blir det uttorkat och hår med textur behöver sina naturliga oljor för att må bra. Enligt experter bör du satsa på att tvätta håret en till två gånger i veckan.

Du skippar balsam

Hår med textur blir lätt torrt och frissigt, var därför noga med att använda balsam. Leta efter produkter som har ingredienser som kokosolja, sheasmör och arganolja. Dessa ingredienser adderar den återfuktning och glans som håret behöver.

Annons

Du använder en frottéhandduk

Frottéhandduk är inte bra för ditt lockiga hår. Handdukens struktur kan göra håret frissigt. Dessutom absorberar handduken för mycket vatten ur håret vilket kan göra att håret blir trassligt. Testa att använda en t-shirt i bomull eller en mikrofiberhandduk att torka håret med så kommer du att märka stor skillnad.

Du använder för mycket värme

Många använder värmeverktyg men faktum är att dessa kan skada ditt lockiga hår. Ska du till exempel platta håret – testa att dra ner värmereglaget till hälften. Du kommer fortfarande få samma platta resultat men med mindre skada på håret. Och såklart – glöm inte att använda värmeskydd för att minimera framtida skada.

Du rör ditt hår för ofta

Ett vanligt misstag är att du rör ditt hår för mycket. Gör du det så riskerar du att förstöra ditt “lockmönster”, alltså på vilket sätt håret lockar sig, och det blir frissigt.

Du klipper dig för sällan

Om du klipper dig för sällan kan håret brytas av. Om du inte klipper av de kluvna topparna kommer de att fortsätta att slitas och få ditt hår att se skört och matt ut. Se till att toppa ditt hår med jämna mellanrum för att det ska se hälsosamt ut.

Annons

Du skyddar inte ditt hår när du sover

Många sover på bomullsörngott men det kan faktiskt skada håret. Bomull suger upp de naturliga oljorna och du blir av med nödvändig fukt. Testa att linda in håret i en sjal av satin eller att sova på ett sidenörngott. På så sätt fortsätter ditt hår vara och se hälsosamt och glansigt ut.

Du använder fel typ av borste

Var noga med hur du borstar ditt hår, en fintandad kam är till exempel en dålig idé och kan leda till att håret går av. Använd även hårborstar minimalt då de ofta leder till att ditt lockig hår blir mer frissigt. Red åt håret med fingrarna eller en med glestandad kam.

Källa: Allure
Foto: TT

Annons