HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

Experterna varnar: Gör inte det här om du färgar håret hemma

05 okt, 2021 
Kvinna som färgar håret hemma.
Att färga håret hos frisören är både dyrt och kräver planering. Därför lockas nog många av oss att färga håret hemma. Men se upp, det finns en rad misstag du kan göra under hemmafärgningen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
TV: Kändisarna som varit både blondiner och brunetterBrand logo
TV: Kändisarna som varit både blondiner och brunetter

Flera av oss kan nog känna igen oss i att spontant färga håret hemma för att sedan ångra oss när resultatet inte riktigt blev som man tänkt sig. Experterna Tabhita Mitchell, Chelsey Pickthorn och Emaly Baum ger dig koll på vad du absolut inte ska göra om du färgar ditt hår hemma.

1. Du baserar ditt val av hårfärg på hårfärgsförpackningen

Det första du måste göra när du ska färga håret hemma är att välja vilket färg som du vill ha, och här uppstår ofta det första misstaget. Är du en av dem som tror att hårfärgen kommer att se ut som på förpackningen? Då kan det vara läge att tänka om. Alla hår är nämligen olika och trots att tre personer använder samma hårfärg så kommer alla att få olika resultat. Bland annat handlar det om hur poröst håret är.

Annons

Det kan också vara lite lurigt att titta på testerna, då de visar hur hårfärgen ser ut färgad på vitt hår. En bra grundregel om du färgar håret ljusare är att ditt hår antagligen inte kommer kunna bli mer än tre nyanser ljusare efter en hårfärgning.

2. Du applicerar hårfärgen fel

Ett annat misstag som är lätt att göra är att applicera hårfärgen fel. Enligt experterna börjar folk ofta applicera hårfärgen precis vid hårlinjen vid ansiktet eftersom det är den lättaste platsen att komma åt. Problemet är bara att håret kring ansiktet ofta tar upp färgen mycket lättare och därför tenderar den att bli mycket mörkare där, något du definitivt vill undvika.

Ett annat klassiskt misstag är att applicera färgen i hela håret när du kanske egentligen bara har en utväxt som behöver färgas. Det kommer i längden bara göra att håret ser onaturligt mörkt ut.

3. Du tar inte med din hårtextur i beräkningen

Beroende på vilken hårtextur ditt hår har så måste hårfärgen sitta i olika länge i håret. Om man ska prata i tekniska termer så handlar det om hur många lager som hårstråna har.

Annons

Asiatiskt hår har sexton till arton lager, lockigt hår eller afrohår har mellan åtta och tolv lager och europeiskt hår har mellan tio och sexton lager. Ju färre lager desto snabbare verkar hårfärgen.

4. Du får inte till timingen

Ett vanligt misstag är att du antingen låter hårfärgen vara för kort tid eller för lång tid. Om du låter den sitta i för kort tid kommer den inte att hinna verka ordentligt. Om den sitter i för lång tid kan resultatet bli att ditt hår ser både fläckigt och torrt ut när du är klar. Det vanligaste enligt experterna är att man låter hårfärgen verka för länge.

5. Du bleker ditt hår hemma

Att bleka sitt hår är den starkaste kemiska processen som man kan utsätta håret för. Det finns så många saker som kan gå fel under en blekning och därför avråder alla experter från att bleka håret hemma. Avrådan gäller speciellt om du ska gå från mörkt till väldigt blont.

Orange hår och hår som faller av är två saker som kan drabba dig om du bleker håret hemma, därför – överlämna blekningen till din frisör.

6. Du försöker färga tidigare blekt hår

Att försöka färga håret mörkt när du tidigare blekt håret kan vara knepigt. Blekt hår är nämligen mer poröst än ofärgat hår och kommer därför reagera annorlunda.

Risken finns att hårets torra toppar blir mörkare än rötterna eller att, beroende på vilken hårfärg man väljer, att håret kan bli till exempel grönt eller blått. Därför är experternas bestämda råd att du låter en frisör färga ditt redan blekta hår.

Källa: Huffpost

TV: Här är frisyrerna som kan leda till håravfallBrand logo
TV: Här är frisyrerna som kan leda till håravfall
Annons