Färga håret själv: 5 steg till en lyckad hemmafärgning!

Färga håret hemma - färga själv!

Tre av fem svenskar gör det – färgar håret hemma, alltså.  Medan de stora, dramatiska förändringarna helst ska göras hos frisören, kan man gott göra de mindre förändringarna själv. Följ vår steg för steg-guide så lyckas du!

Steg 1: Tänk på förarbetet

farga-hemma

Är ditt hår torrt och poröst är risken stor att det suger åt sig mer färg i de skadade delarna. Det kan alltså bli helt eller delvis mörkare än du hade tänkt dig. För att undvika det bör du vårda håret en tid före färgning.

 • Klipp bort slitna toppar, gör regelbundna inpackningar och vårda håret med ett par droppar hårolja då och då.
 • Undvik att tvätta håret dagarna innan färgning, resultatet blir bättre om håret är otvättat. Dessutom skyddar de naturliga oljorna din hårbotten.

Steg 2: Vilken hårfärg passar jag i?

ThinkstockPhotos-484774408

Ett av de vanligaste misstagen är att inte ta hänsyn till hårets utgångsläge. Titta noga på färgkartan innan du väljer nyans. Passar den tänkta färgen för den hårfärg du har just nu? Det generella rådet är: Välj inte mer än två nyanser ljusare eller mörkare än du har nu.

 • Var realist: Har du mörkbrunt hår kan du inte färga det ljusbrunt utan att avfärga (bleka) det först.
 • Tänk också på att slutresultatet kanske inte blir exakt som det står på förpackningen om du redan har ett färgat hår.
 • När du hittat din färg – snåla inte! Du behöver två förpackningar om du har axellångt hår, eller ett kort men väldigt stort och lockigt hår.  Riktigt långt och tjockt hår kan kräva ännu mer.
 • Osäker på nyansen? Skippa permanent färg och ”övningskör” med en toning i stället. Om du skulle bli missnöjd  kommer toningen att försvinna efter ett antal tvättar.

Psst! Missa inte: Vilken hårfärg passar mig? Så väljer du rätt nyans!

Steg 3: Applicera rätt

färga håret hemma - så lyckas du!

Tricket är att fördela produkten jämnt, något som kan vara knepigt om man är nybörjare.

 • Är det första gången? Be en väninna hjälpa dig att fördela färgmassan jämnt.
 • Om du gör det själv: Fördela färgen i en hårslinga i taget. Lyft på håret så att du kommer åt undersidan också. Kamma sedan igenom håret med en gles kam.
 • Är det bara utväxten du vill komma åt? Då ska du inte fördela färgen i hela håret. Det gör ditt hår tvåfärgat. Den del av håret som redan är färgad reagerar nämligen annorlunda på färgen än själva utväxten. Behandla bara själva utväxten. De sista minuterna kan du kamma ut färgen även i längderna. Men det viktiga är att färgen bara sitter en kort stund i den del som redan är färgad.

Steg 4: Ooops! Blev det fel?

Färga håret hemma!

Det finns några knep att ta till om färgen inte blir den du hade tänkt dig:

 • Om håret blev mörkare än det skulle kan du prova att tvätta håret med schampo och sedan lägga i en inpackning. Täck håret med handduk och låt inpackningen sitta en timme. Skölj sedan bort den. Det här kan ta bort en del överskottsfärg.
 • Riktig katastrof? Gör en snabb blonderingstvätt. Blanda hälften av en blondering i den medföljande flaskan. Fyll upp med hälften schampo och hälften vatten. Massera in i håret max ett par minuter – absolut inte mer !– och skölj.

Steg 5: Eftervård

tvatta-haret

När färgen väl sitter där den ska vill du förstås att den håller så länge som möjligt. Här är några tips som förlänger livslängden:

 • Vänta med att tvätta håret så länge som möjligt efter färgning. Då hinner pigmenten fästa ordentligt.
 • Ju mer du tvättar håret, desto snabbare slits färgen. Minimera tvättandet och använd torrschampo mellan varven i stället.
 • Hjälp färgen på traven, till exempel genom att använda inpackning eller mousse med pigment en gång i veckan. Det ger färgen nytt liv.

Färga hemma – produkterna som hjälper dig att lyckas!

Färga håret hemma själv

Förläng resultatet med rätt produkter! Behåll lyster och färg längre, håll utväxten i schack och skydda både hår och färg mot onödigt slitage. Här är fem måsten att ha koll på:

Läs mer: Färga håret hemma? 5 produkter som hjälper dig lyckas!