Torr hyHudvårdHårvårdNagelvårdPsoriasisRosaceaSminkShopping

Tappar du mycket hår? Då ska du söka vård

11 nov, 2021 
kvinna som tappar hår
Upplever du att du tappar mycket hår? Är du orolig över det? Oftast är det helt normalt men de här sakerna kan du vara uppmärksam på.
Annons
Här är frisyrerna som kan leda till håravfallBrand logo
Här är frisyrerna som kan leda till håravfall

Vi tappar ungefär hundra hårstrån om dagen, det är helt normalt och tillhör den naturliga hårväxtcykeln. Det innebär att man inte tappar alla hårstrån på en gång utan hårstråna byts ut allt eftersom. Det är vanligt att märka att man tappar hår när man duschar, speciellt om man inte har tvättat håret på några dagar, då kommer det verka som att du tappar mer hår på en gång.

Enligt hårexperter som huffpost.com talat med, är det vanligare att tappa mer hår under slutet av sommaren och att vi har mest hårstrån i juli månad. Anledningen ska vara att vi är i mer behov av hår under sommaren som ett skydd mot solen. Det håret ska vi sedan tappa för att nytt tjockare hår ska växa ut till vintern.

Andra orsaker till håravfall

Ibland beror håravfallet på andra bakomliggande orsaker. Det här kan vara bra att ha koll på:

Annons

1. Ärftlig håravfall

Det är vanligare med ärftlig håravfall hos män men det förekommer även hos kvinnor. Hon kvinnor märks det oftast i övergångsåldern och håret blir då tunnare uppe på huvudet. Hos män börjar håravfallet i tjugoårsåldern och hårfästet förflyttas bakåt.

2. Håravfall på grund av sjukdom och stress

Efter en jobbig infektion är det vanligt att tappa mer hår. Samma sak är det om du har upplevt svår psykisk stress. Men håret brukar växa ut igen efter sex månader. Det finns också sjukdomar som till exempel diabetes och järnbrist som kan leda till att man tappar mycket hår.

3. Håravfall som är fläckvis

Alopecia areata är en sjukdom som orsakar fläckvis håravfall. Fläckarna på huvudet blir kala och man tappar även hår på andra ställen på kroppen som ögonfransar och ögonbryn. Hos hälften av de som får sjukdomen växer håret ut igen inom ett år.

Även svampinfektioner i hårbotten kan orsaka fläckvis håravfall.

Då ska du söka vård

Oftast är håravfall helt normalt men enligt 1177 Vårdguiden ska du kontakta din vårdcentral om något om det här stämmer in på dig:

  • Du upptäcker kala fläckar i hårbotten eller har tappat allt hår.
  • Du har tappat hår och det har inte växt tillbaka inom ett halvår.
  • Du misstänker att du tappar hår på grund av något läkemedel du tar.
  • Om du som kvinna tappar mycket hår och samtidigt drabbas av mensrubbning och ökad hårväxt på kroppen.

Källa: 1177 Vårdguiden, huffpost.com

Foto: TT

Annons