White Monday och 6 andra motreaktioner på Black Friday

Singles Day, Black Friday och Cyber Monday. Köpfesterna avlöser varandra och för varje år som går växer de sig allt starkare. Enligt Pricerunner ökade försäljningen på årets Singles Day med 70-100 procent jämfört med året innan, och prisjämförelsetjänsten förväntar sig även en ökning under årets Black Friday-helg.

Men trots att intresset för att reafynda blir allt större är det även många som har fått nog. Motreaktionerna avlöser varandra och vissa butiker väljer till och med att hålla stängt under Black Friday-helgen, däribland Mat.se och herrklädesmärket Asket. Även Naturskyddsföreningen har valt att sätta ner foten och starta Facebookevenemanget ”Black Friday – jag köper det inte! (I don’t buy it!)” där de uppmuntrar konsumenter till att strunta i onödig konsumtion. I skrivandets stund har evenemanget över 37 000 deltagare.

White Monday – största initiativet mot Black Friday

Den mest uppmärksammade kampanjen mot konsumtionshetsen som råder är White Monday, som alltid infaller på måndagen innan Black Friday. Kampanjens syfte är att lyfta fram alternativ till konsumtion och i år deltog 120 företag i White Monday, bland annat Blocket, Tradera, Stockholms Stadsmission och Shpock.

6 andra initiativ mot Black Friday:

  • Unicef Sverige har startat en insamling till förmån för barn i Jemen.
  • Naturkompaniet bojkottar Black Friday och erbjuder i stället möjlighet att lämna in sina skor och få dem vaxade – gratis.
  • Mataffären Paradiset bojkottar Black Friday och lanserar tyg- i stället för plastpåsar för att minska mängden plast i naturen.
  • Träningsbutiken ekoträning.se kommer inte att ha några erbjudande i butik och väljer dessutom att skänka 15 procent av sin omsättning till Naturskyddsföreningen.
  • Stellar Equipment skänker 20 procent av sin totala försäljning under fredagen till organisationen 1% for the planet, och en euro till Protect our Winters för varje ny följare på Instagram.
  • Skoföretaget CQP donerar 10 procent av försäljningen till Zambian Carnivore Program vars syfte är att skydda utrotningshotade djur i Zambia.

Läs mer:

Lär dig laga mat klimatsmart – expertens bästa tips

Lev miljösmart – utan att vända ut och in på dig själv

Redaktionens tips