Guldknappen-vinnarens protest – dubblar priserna på Black Friday

Det svenska outdoorvarumärket Haglöfs går mot strömmen genom att vända upp och ner på fenomenet Black Friday. För fjärde året i rad tar de nu avstånd från den stora readagen och lanserar i stället Green Friday – då de dubblerar priserna på alla varor i sina butiker.

– Som outdoor-varumärke är vi bekymrade över vår natur, att handla bara för att det är billigt, utan att du egentligen behöver produkten, gagnar inte miljön på något sätt. Genom att ta avstånd från Black Friday vill vi uppmuntra våra konsumenter att tänka efter innan de köper en ny produkt, säger Carsten Unbehaun, Haglöfs VD, i ett pressmeddelande.

På fredag infaller årets Black Friday, då mängder med butiker har stor rea. Men Haglöfs gör i stället tvärtom och stänger ner sin globala webbshop samtidigt som priserna i alla fysiska butiker dubbleras. Överskottet från allt som säljs denna dag går till Naturskyddsföreningen.

Fick årets Guldknappen

– Genom att öka våra priser vill vi belysa problematiken kring kraftig rabattering för att öka försäljningen på dagar som Black Friday. Vi vill att konsumenten ska fundera över vem som i slutänden faktiskt betalar priset när produkterna börjar kosta mindre än produktionen av dem, säger Haglöfs hållbarhetschef Elaine Gardiner i samma pressmeddelande.

Haglöfs tilldelades tidigare i år Damernas Världs modepris Guldknappen 2019 för sina snygga, funktionella outdoor-kläder, producerade med tydlig hållbarhetstanke.

Vad är Black Friday?

Black Friday är en av de viktigaste rea- och shoppingdagarna i USA. Den infaller fredagen efter Thanksgiving då många amerikaner är lediga, och den har blivit ett naturligt startskott för julhandeln. I Sverige kom de första Black Friday-reorna för sex år sen, och nu omfattar de allt från kläder, hudvård och skor till elektronik och böcker.

Här är MåBra:s Haglöfs-favoriter just nu:

Swook Jacket Women från Haglöfs.

Skön fleece som håller värmen i vinter.

Khione 3L PROOF Jacket Women från Haglöfs.

Jacka som är perfekt för skidsäsongen.

Mountain cap från Haglöfs.

Retrosnygg kepsmössa med fleecefoder.

Foto: Jessica Gow/TT

Läs mer:

White Monday och 6 andra motreaktioner på Black Friday

Mobillådan är årets julklapp 2019!

Bli mer klimatsmart – här är 5 tips på saker att göra 2019

 

Redaktionens tips