9 saker kvinnor med friskt hår gör varje dag

Tre kvinnor som håller i hårborstar och frisörsaxar
Så schamponerar du håret på bästa sätt
1:03

Efter reklamen: Så schamponerar du håret på bästa sätt

(1:03)

Slå på ljud

Platt, livlöst, torrt och frissigt hår? Du är inte ensam! Det behöver dock inte förbli så. Här är nio ganska simpla rutiner som kan förändra din hårkvalité snabbt.

9 vanor som finns hos kvinnor med friskt hår

1. Tar det lugnt med tovorna

Borsta ut dina tovor försiktigt – slit inte bara uppifrån och ned. Använd en borste helst anpassad efter din hårtyp och börja alltid nedifrån och jobba dig uppåt.

2. De sover på sidenörngott

Örngott i siden har rekommenderats av experter ett tag – både för hud och hår. Den skonsamma texturen är snällare mot håret och sägs därför göra det mjukare.

3. Undviker att gå FÖR långt mellan tvätt

Du bör inte tvätta håret varje dag – men du bör inte heller gå alldeles för långt mellan tvättarna om du använder mycket produkter. Är ditt hår fyllt med torrschampo exempelvis kan din hårbotten torka och till slut får det även håret att se matt och trist ut.

4. Tillför tillräckligt med fukt

Utöver att använda en lagom mängd balsam varje gång du duschar kan det vara bra att varva med fuktgivande produkter även mellan tvättarna. Även hårbotten mår bra av att smörjas in och där kan du använda exempelvis kokosolja.

5. Håller sig till en hårvårdsserie

Inte helt sällan hör man folk som påstår att hårets kvalité blir bättre om man byter hårvårdsprodukter ofta. Det finns inget som tyder på att detta stämmer utan det bästa du kan göra när du hittar en serie eller rutin som funkar för just ditt hår – är att hålla dig till den.

6. De undviker värmeverktyg

Vi vet vid det här laget att plattänger, locktänger och allt där mitt emellan skadar vårt hår rejält. För ett välmående svall bör man i största möjliga mån undvika dessa, men om man känner att man måste – då är det så låg temperatur som möjligt och ALLTID med värmeskydd.

7. Duschar inte med varmt vatten

De allra flesta duschar varmt, ofta alldeles för varmt. Tänk på att vattnet först träffar skalpen och håret – och därför också är som varmast där. Det här kan både skada din hårbotten och få håret att se platt och livlöst ut. När du sköljer ur ditt balsam är det bra att använda så kallt som möjligt.

8. Undviker att vara för länge i solen

En heldag i solen kan bränna din hud redan efter en dag – och på samma sätt skadar solen också ditt hår. Vet du med dig att du ska vara i solen en dag är det bra att du preparerat håret med en fuktgivande produkt med SPF-skydd.

9. Äter en hälsosam kost

Vi kommer inte undan att det vi stoppar i oss också påverkar vår utsida. Därför kan det vara bra att äta en hälsosam kost. Livsmedel rika på D-vitamin, järn, zink och Omega-3 gör gott för hur ditt hår växer och mår.

Se också Det här ska du äta för att få starkare hår och naglar.

Inspiration artikel: Metro mode
Foto: Unsplash

Utvald läsning