Säg nej till rynkor: 9 genvägar till en slät hy!

Slipp rynkor med MåBra´s vardagstips!

Rynkor är en naturlig del av livet och åldrandet, och att de dyker upp allt eftersom åren går är en självklarhet. Men vissa skrynklor beror inte på att du blir äldre, utan uppkommer på grund av dåliga vanor – som du lätt kan ändra på:

 

1. Sluta röka!

Att rökning påskyndar både åldrandet och uppkomsten av rynkor vet du förstås redan, men man kan aldrig bli påmind en gång för mycket. Så fimpa ciggen – och rynkorna – nu direkt!

Sluta röka utan att gå upp i vikt – 5 tips!

Fimpa – eller hamna i klimakteriet?

 

2. Minska sockerätandet

Talesättet ”du är vad du äter” stämmer faktiskt! Äter du för mycket socker och snabba kolhydrater riskerar du inte bara att gå upp i vikt, utan också att se äldre ut än vad du är. Sockermolekyler bryter bland annat ner collagenet i huden och kan göra din hy mindre elastisk och mer rynkig. Så skär ner på sockret och håll ansiktet slätt!

WHO: Minska sockerintaget med hälften!

Nya sockerlarmet: Ligger du i riskzonen? Kolla här!

Övervinn sötsuget – fem supertips som hjälper dig stå emot!

 

3. Välj alkoholfritt

Känns ansiktet ofta torrt och stramt när du vaknar upp ”dagen efter”? Inte så konstigt, alkohol torkar ut hela kroppen – och även din hud. Dricker du ofta alkohol kan huden förlora sin elasticitet och bli rynkig som följd av den regelbundna uttorkningen. Ett alkoholfritt alternativ gynnar inte bara plånboken utan också din hy!

 

4. Tvätta bort sminket

Att somna med make-up är riktigt elakt mot din hy. Sminket och alla föroreningar som fastnat i ditt ansikte under dagen tränger ner i porerna och bryter ner hudens collagen, vilket skyndar på åldersprocessen. Så lägg några minuter på att tvätta bort sminket och återfukta ansiktet innan du hoppar i säng!

Torr, fet eller blandad hy – så sköter du den!

 

5. Sluta klämma!

Varje gång du petar och drar i ansiktet gör du huden irriterad, orsakar ärr och faktiskt också rynkor. Är du en av de som har svårt att låta bli att klämma finnar och pormaskar? Rengör huden noggrant morgon och kväll för att förhindra uppkomsten istället. Dyker pormaskarna upp ändå? Gå iväg och gör en portömning hos någon professionell som vet hur man klämmer utan att skada hyn.

Så rengör du ansiktet rätt

Stor guide: Har du rätt hudvård för din ålder?

 

6. Sminka dig försiktigt

Om du varje dag sliter och drar i hyn när du sminkar dig kan det öka uppkomsten av rynkor och göra huden oelastisk. Var därför extra mjuk på handen när du lägger på foundation, ögonskugga och eyeliner, så håller du din hy nöjd och glad.

Storstäda sminkboxen – stoppa bakterierna

 

7. Solskydda dig!

Solen är underbar, särskilt för oss som lever i mörker och kyla största delen av året, men också en riktig hudskrynklare! Använd därför ansiktskräm eller foundation med solfaktor hela sommarhalvåret, även om du bara ska vara ute i solen ett par minuter. Och glöm inte att solens strålar når dig även om det regnar eller är molnigt.

Expertens 10 tips för smartare smörj i sommar

 

8. Sov i satin

Sover du på sidan eller magen? I så fall gör du gott i att investera i ett påslakan i satin eller siden. Ligger du och gnider ansiktet mot ett strävare material varje natt kan du nämligen få ”sovrynkor” av kudden. Ett annat alternativ är förstås att sova på rygg.

Expert-tips: Sov bättre – med rätt kudde!

 

9. Spotta ut tuggummit!

Ett ständigt tuggummi-tuggande kan öka uppkomsten av smårynkor kring munnen. Så välj mint- eller flourtabletter istället – för hyns skull.

 

Fler tips för en strålande hy:

Ansiktslyft på menyn: Låt maten fixa huden!

5 vanliga hudproblem – så blir du av med dem

3 sätt att kolla hur huden mår – testa själv!

 

 

Källa: Women´s health

 

AV: Linnea Bjärle

BILD: Thinkstock

Utvald läsning