HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

6 missar många gör när de rakar benen

03 jun, 2021 
Kvinna smörjer in sina ben inför rakning
Vissa gör det av estetiska skäl, andra för att bli snabbare (!) Rakar benen alltså. Oavsett varför du gör det, bör du undvika de här missarna.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Skönhetsrutinen i 5 steg för dina fötterBrand logo
Skönhetsrutinen i 5 steg för dina fötter

Då Att raka benen är ett välkänt trick som cyklister och triatleter använder sig av för att minska luftmotståndet och spara sekunder när de tävlar. De flesta andra rakar benen av andra skäl, framför allt av estetiska. Men gör man det på fel sätt kan resultatet bli allt annat än estetiskt. Vill man slippa skärsår och knottror ska man se upp med de här vanliga missarna:

1. Du rakar direkt

Undvik att raka benen det första du gör i duschen. Ångan och värmen av vattnet mjukar nämligen upp hud och hårstrån och det öppnar upp porerna (som ju de facto är hårsäckar). Allt detta underlättar rakningen. Gör det därför till en vana att raka benen det sista du gör i duschen. Då har huden hunnit bli mjukare.

Annons

2. Du snålar

Brukar du köpa en billig hyvel, kanske till och med en gammal använd engångshyvel? Det är som att be om trubbel. Om du rakar benen och har känslig hud, gör det med en riktigt bra fembladig hyvel. PS! Den måste inte vara rosa – en herrhyvel för känslig hud är ett bra val som håller länge!

3. Du rakar med tvål

Inget rakskum? Undvik att ersätta den med fast tvål. Det finns bättre alternativ. Tvål ger inte tillräckligt med glid och risken för skärsår ökar. Dessutom fastnar tvålen lätt mellan bladen och gör dem slöa. Om det kniper, testa att använda hårbalsam istället. Det är tjockare och innehåller uppmjukande ämnen. Kroppsolja är ett annat alternativ till rakskum.

4. Du rakar åt fel håll

Mothårs eller medhårs – det är frågan många träter om. Har man en lättirriterad hud rekommenderas man att raka benen enbart i hårens växtriktning, det vill säga neråt och medhårs. Har man en tålig hud kan man sedan raka även mothårs, om det behövs. Det ökar dock risken för irritationer eftersom hyveln ”lyfter” hårstråna innan de kapas.

Annons

Allantoin kan lindra hudirritationer och skärsår

5. Du peelar benen

Ofta rekommenderas man att peela benen före rakning. Men scrub och peeling med korn kan irritera känslig hud och orsaka mikroskopiska småsår och irritationer som bakterier kan krypa ner i. De gör att man lättare får infektioner. Vill du mjuka upp benen före rakning, använd hellre en exfolierande rengöring med salicylsyra som mjukar upp knottror och löser upp döda hudceller mer skonsamt. Samma gäller rengöringar med AHA-syror.

6. Du återfuktar inte

Att alltid smörja in benen efter rakning är A och O för ett bra resultat. Själva rakningen är uttorkande i sig eftersom den förutom hårstrån, även tar bort en del av det översta lagret av döda hudceller. En bra hudcrème kan också lugna huden och minska risken för rodnader. Välj gärna en crème med allantoin, som anses läkande på torr och irriterad hud.

Foto: TT

Annons