Artikeln innehåller reklamlänkar

Så slipper du knottrig kycklinghud på armar och ben

Tips mot kycklinghud.

Har du områden med knappnålsstora knottror på överarmar och ben? Då kan du ha hudsjukdomen keratosis pilaris, som påminner om gåshud eller kycklingskinn. Ibland kan knottrorna klia och den drabbade huden känns lika sträv som sandpapper.

Vad är keratosis pilaris?

Trots att keratosis pilaris räknas som en hudsjukdom är den harmlös och den smittar inte. Däremot tycker många drabbade att det är ett kosmetiskt problem, särskilt under sommaren när många går barbenta och i kortärmat. Att torrborsta och skrubba knottrorna med en kornig peeling kan kännas som en logisk lösning. Men det är det inte. Tvärtom kan det förvärra problemet. River man sönder huden ökar nämligen risken för inflammation och infektion. Men det finns mycket annat man kan göra!

Kräm med syror och karbamid hjälper mot keratosis pilaris

Keratosis pilaris beror på att huden producerar för mycket keratin, ett protein som finns i bland annat naglar och hår. Överskottet av keratin klumpar ihop sig i hudens hårsäckar som blir igentäppta och börjar bukta ut. Ofta hänger tillståndet ihop med torr hud.

Det bästa sättet att behandla knottrorna är att fukta och exfoliera det drabbade området med en produkt som innehåller en snäll syra, till exempel PHA, som passar även känslig hud. Även AHA-syra, som är starkare än PHA, kan hjälpa, liksom vanlig salicylsyra, som finns att köpa på apotek.

Syrorna löser upp de döda hudceller som har klumpat ihop sig i hårsäckarna. Men tänk på att syror gör huden tunnare och därmed mer solkänslig, så glöm inte solskydd efteråt!

Så väljer du rätt produkt för behandling av keratosis pilaris

I regel behöver man en produkt med minst 5 till 10 procent av syror för att det ska ha en effekt på knottrorna. Högre halter kan faktiskt ha motsatt effekt och förvärra knottrigheten.

Hudcremer med karbamid eller mjölksyra (hudens egna fuktbindare) är ett annat tips. Karbamid binder nämligen inte bara fukt, det förhindrar också hudceller från att klumpa ihop sig. Behandling med hydrokortison vara värt att prova om inte andra produkter hjälper. Ta gärna hjälp av en auktoriserad hudterapeut eller hudläkare!

Så känner du igen KP, keratosis pilaris:

  • Hudsjukdomen är väldigt vanlig. Man räknar med att cirka 40 procent av alla vuxna är drabbade.
  • Keratosis pilaris ser ut som många små, grova, röda eller bruna knottror runt hårsäckarna på överarmar, ben, skinkor och kinder. Huden påminner om gåshud eller kycklinghud.
  • Knottrorna är vanligtvis hudfärgade, vita, röda eller rödlila på ljus hud, medan de kan även vara brunsvarta på mörk hud.
  • Det finns ingen bot men tillståndet är behandlingsbart.

Första hjälpen mot knottrorna!

Vi har samlat produkterna som hjälper mot keratosis pilaris i alla prisklasser, från budget till mer exklusiva alternativ.

Återfuktande body lotion

Versos nya bodylotion innehåller bland annat niacinamid, samt återfuktar, stärker och lugnar torr och irriterad hud. Läs mer och köp den här (länk till Åhléns).

Verso Body Lotion with Niacinamide

Verso Body Lotion with Niacinamide – klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Återfuktande lotion till budgetpris

Håll huden fuktad så minskar risken för knottror! CCS Fuktgivande Hudlotion innehåller karbamid och mjölksyra som förhindrar hudceller från att klumpa ihop sig och bilda knottror. Läs mer och köp CCS Fuktgivande Hudlotion (länk till Meds)här.

CCS Fuktgivande Hudlotion

CCS Fuktgivande Hudlotion – klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Body lotion med BHA-syra

2% BHA Body Smoothing Spot Exfoliant från Paula's Choice är en body lotion som exfolierar huden på ytan och inuti porerna med hjälp av salicylsyra. Dessutom minskar den inflammation i huden samt förfinar dess struktur, samtidigt som den återfuktar. Läs mer och köp den här (länk till butik).

Paula's Choice 2% BHA Body Smoothing Spot Exfoliant

Paula's Choice 2% BHA Body Smoothing Spot Exfoliant – klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Exfolierande lotion med AHA

Även Pure Body Boost från Akademikliniken är en body lotion som har en lätt exfolierande effekt med hjälp av mjölksyra. Den fungerar även återfuktande och lystergivande tack vare bland annat kameliaolja och pantenol. Läs mer och köp den här (länk till Åhléns).

Akademikliniken Pure Body Boost

Akademikliniken Pure Body Boost – klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Mjukgörande kräm med karbamid

Calmuril innehåller också karbamid och mjukar effektivt upp och återfuktar huden samt stillar klådan. Den mjukar även upp förtjockad hud. Läs mer och köp den här (länk till Meds).

calmuril - kräm med karbamid

Calmuril – klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Exfolierande och mjukgörande kräm

Cerave Smoothing Cream både exfolierar, mjukgör och jämnar ut huden samt stärker hudens barriär. Läs mer och köp den här (länk till Meds).

Cerave Smoothing Cream

Cerave Smoothing Cream – klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Kroppsskrubb mot keratosis pilaris

Jan Marini Bioglycolic Resurfacing Body Scrub är en mild skrubb som bland annat innehåller glykolsyra som bekämpar torr och trist hudyta. Läs mer och köp den här (länk till butik).

Jan Marini Bioglycolic Resurfacing Body Scrub

Jan Marini Bioglycolic Resurfacing Body Scrub – klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Kese mot keratosis pilaris

Det kan även ge god effekt att exfoliera lätt med hjälp av en kese, som dessutom är riktigt trendigt just nu. Kese är en vante som traditionellt används i turkiska hamam-bad för att bland annat öka hudens cirkulation och rena porerna i huden. Den här kesen finns hos Amazon och ger en mild men grundlig exfoliering av huden. Läs mer och köp den här.

skrubbhandske mot keratosis pilaris

Kese från Amazon – klicka på bilden för att komma direkt till den.

Läs mer:

Torr och kliande hud? Specialisterna bästa tips!

7 hudvårdsprodukter dermatologerna själva aldrig använder

De 10 bästa hudorden för en frisk, fräsch hy

3 hudvårdstips för dig med mogen hy
1:59

Efter reklamen: 3 hudvårdstips för dig med mogen hy

(1:59)

Slå på ljud

Utvald läsning