Så slipper du knottrig kycklinghud på armar och ben

Tips mot kycklinghud.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Har du områden med knappnålsstora knottror på överarmar och ben? Då kan du ha hudsjukdomen keratosis pilaris, som påminner om gåshud eller kycklingskinn. Ibland kan knottrorna klia och den drabbade huden känns lika sträv som sandpapper.

Trots att det räknas som en hudsjukdom är den harmlös och den smittar inte. Däremot tycker många drabbade att det är ett kosmetiskt problem, särskilt nu när man går barbent och i kortärmat. Att torrborsta och skrubba knottrorna med en kornig peeling kan kännas som en logisk lösning. Men det är det inte. Tvärtom kan det förvärra problemet. River man sönder huden ökar nämligen risken för inflammation och infektion. Men det finns mycket annat man kan göra!

Syror och karbamid hjälper

Keratosis pilaris beror på att huden producerar för mycket keratin, ett protein som finns i bland annat naglar och hår. Överskottet av keratin klumpar ihop sig i hudens hårsäckar som blir igentäppta och börjar bukta ut. Ofta hänger tillståndet ihop med torr hud.

Det bästa sättet att behandla knottrorna är att fukta och exfoliera det drabbade området med en produkt som innehåller en snäll syra, till exempel PHA, som passar även känslig hud. Även AHA-syra, som är starkare än PHA, kan hjälpa, liksom vanlig salicylsyra, som finns att köpa på apotek.

Syrorna löser upp de döda hudceller som har klumpat ihop sig i hårsäckarna. Men tänk på att syror gör huden tunnare och därmed mer solkänslig, så glöm inte solskydd efteråt!

Så väljer du rätt produkt

I regel behöver man en produkt med minst 5 till 10 procent av syror för att det ska ha en effekt på knottrorna. Högre halter kan faktiskt ha motsatt effekt och förvärra knottrigheten.

Hudcremer med karbamid eller mjölksyra (hudens egna fuktbindare) är ett annat tips. Karbamid binder nämligen inte bara fukt, det förhindrar också hudceller från att klumpa ihop sig. Behandling med hydrokortison vara värt att prova om inte andra produkter hjälper. Ta gärna hjälp av en auktoriserad hudterapeut eller hudläkare!

Så känner du igen KP, keratosis pilaris:

  • Hudsjukdomen är väldigt vanlig. Man räknar med att cirka 40 procent av alla vuxna är drabbade.
  • Keratosis pilaris ser ut som många små, grova, röda eller bruna knottror runt hårsäckarna på överarmar, ben, skinkor och kinder. Huden påminner om gåshud eller kycklinghud.
  • Knottrorna är vanligtvis hudfärgade, vita, röda eller rödlila på ljus hud, medan de kan även vara brunsvarta på mörk hud.
  • Det finns ingen bot men tillståndet är behandlingsbart.

…..

Första hjälpen mot knottrorna!

Lotion mot knottrig hud Exuviance Retexturing treatment

En lätt kroppslotion med PHA och AHA som trollar bort knottrorna. Exuviance Texturizing Treatment, 329 kr. Köp här (reklamlänk från Adtraction)

ccs body lotion

Håll huden fuktad så minskar risken för knottror! CCS Fuktgivande Hudlotion, 59 kr, med karbamid och mjölksyra, som förhindrar hudceller från att klumpa ihop sig och bilda knottror. Köp här (reklamlänk från Adtraction) (reklamlänk från Adtraction)

Ingenious creme arms & legs

Dölj trist hudyta med med Ingenious Cream Legs and Arms Care, en foundation som slätar ut och kamouflerar. Från Mary Cohr (som endast säljs på hudvårdssalonger och SPA) Hitta återförsäljare här

Jan Marini Body Scrub

Jan Marini Bioglycolic Resurfacing Body Scrub innehåller bland annat glykolsyra som bekämpar torr och trist hudyta, 539 kr. Köp här (reklamlänk från Apprl)

Calmuril

Calmuril mjukar effektivt upp hudens hornlager och stillar klådan, 81 kr. Köp här (reklamlänk från Adtraction) (reklamlänk från Adtraction)

Läs mer:

Torr och kliande hud? Specialisterna bästa tips!

7 hudvårdsprodukter dermatologerna själva aldrig använder

De 10 bästa hudorden för en frisk, fräsch hy

Mer innehåll från MåBra
Dela på: