HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

5 misstag som frisörer kan begå utan att du märker det

27 dec, 2021 
Frisör som klipper en kund.
Ibland är det otroligt tydligt, du upplever att frisören har klippt mer än vad ni kom överens om… Men det finns också misstag som frisörer kan begå utan att du nödvändigtvis märker av dem. Här är 5 exempel.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
6 saker din frisör irriterar sig på att du görBrand logo
6 saker din frisör irriterar sig på att du gör

För det mesta är frisörbesöken både avslappnande och lyxiga. Dessutom kommer man därifrån nöjdare med sitt hår än man var innan.

Men alla människor begår som bekant misstag, vi är ju bara mänskliga. Skillnaden på en duktig frisör och en mindre duktig frisör är att den duktiga frisören räddar upp sina misstag utan att du ens märker att ett sådant har begåtts.

Givetvis arbetar en duktig frisör också med att förebygga att misstag begås redan från första början.

5 misstag som frisörer kan begå utan att du vet om det

För den som inte är allt för lärd finns det också misstag som inte alltid räddas upp men som du nödvändigtvis inte märker av ändå.

Här kommer en intressant lista på misstag som frisörer begår utan att vi märker det, inspirerat av frisören bakom youtube-kanalen Mitt drömhår samt frisörer som talat med Best Health Mag.

Annons

1. Drar fönen längs med håret

När det är dags för den avslutande stylingen efter klippningen så gör en del frisörer misstaget att de rullar håret på fönen när de använder sig av hårfön och rundborste. Alltså att de låter fönen dras mot håret när de ska byta plats på fön och borste.

Egentligen bör fönen inte nudda håret alls förutom kanske vid munstycket eftersom det sliter på håret och riskerar att göra det statiskt. Dessutom kan håret råka fastna i någon av hårfönens alla springor.

Frisör som fönar en kunds hår på rätt sätt.
Så här ska det gå till!

2. Vågar inte säga nej till kunden

Frisörer vill väldigt gärna vara kunderna till lags, såklart, vilket gör att det kan vara svårt att säga nej till en kund som väldigt gärna vill prova den där färgningstekniken som är populär nu. Men det är viktigt att inse sina styrkor och svagheter, precis som i alla andra yrken.

Annons

Det är bättre att vara ärlig med att man inte är så duktig på just det där, än. För även om det gick bra denna gång kanske det inte gör det nästa gång.

3. Glömde anteckna vilken hårfärg ni använde sist

Det händer att frisörer låtsas att de använder samma hårfärg som senast trots att det egentligen inte är så. Det kan bero på att frisören glömt att anteckna, att anteckningen kommit bort eller att färgen ni använde sist helt enkelt är slut.

Genom att låta oss tro att vi får samma hårfärg som sist så är vi mycket mindre benägna att klaga, har en anonym frisör tidigare sagt till Best Health Mag. Och ja, så länge man känner sig nöjd så är det väl ändå huvudsaken?

4. Schamponerar fel

När man efter en första genomförd konsultation får håret tvättat av frisören kan det vara en riktigt avkopplande stund. Men schamponerar frisören rätt? Om det begås något misstag här är det antagligen inte hela världen och du lär inte märka av det.

Annons

Men en bra schamponering bör utföras genom att ordentligt massera med fingertopparna i hårbotten, se till att schampot appliceras överallt i hårbotten, att det löddrar ordentligt och ska genomföras två gånger.

Frisör som schamponerar en kunds hår.

5. Lovar för mycket

Det kan hända att frisören råkar lova för mycket vilket du kanske inte upptäcker på en gång men märker av senare. Det kan till exempel handla om hur länge färgen ska hålla, huruvida det går att färga just ditt hår i en viss färg eller vad du passar i.

För alla parters skull är det bästa att lova mindre och hålla sig saklig. Till exempel är det ganska vanligt att man hör att hårfärgen inte tvättas ut. Men det gör den visst med tiden, precis som att ett nylackat golv nöts gör också hårfärgen det.

Rättigheter efter ett misslyckat frisörbesök

Majoriteten av frisörbesöken så lämnar man förhoppningsvis salongen som en helt ny människa med en otroligt bra känsla i magen! Men ibland händer trots allt det där som inte får hända och du känner dig otroligt missnöjd med besöket.

Då kan det vara bra att veta att dina rättigheter i korta drag ser ut såhär, enligt Konsumentverket:

  • Du har alltid rätt att klaga om du är missnöjd med behandlingen eller priset. Kontakta i första hand salongen, frisören har två försök på sig att göra om arbetet. Fota och dokumentera alla behandlingar som du är missnöjd med.
  • Om håret eller du skadats under behandlingen kan du istället gå till en annan frisör som åtgärdar felet och begära ersättning och/eller skadestånd från den ursprungliga frisören.
  • Har ni kommit överens om priset innan behandlingen så är det det som gäller, såvida du inte lagt till fler tjänster under tiden. Försöker frisören ta mer har du rätt att protestera. Har ni inte kommit överens om någonting i förväg behöver du betala det som frisören kräver.
  • Kommer du inte överens med frisören i fråga kan du ta ärendet vidare för prövning hos Allmänna reklamationsnämnden, ARN.

Källa: Mitt Drömhår/Youtube, Best Health Mag, Konsumentverket

Foto: TT

Annons