HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

10 tips som håller håret hälsosamt i höst

08 sep, 2014 
Få ett friskt, vackert och välmående hår i höst – här är våra 10 bästa hårtips!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

1. Välj rätt rengöring

Har du mjäll eller irriterad hårbotten? Välj ett schampo som är till för just ditt problem. Får du snabbt fett hår efter tvätten – välj ett mildare schampo. Sedan väljer du balsam efter hur mycket fukt du behöver.

2. Glöm inte hårbotten

Många har fått lära sig att man inte ska ha balsam i hårbotten – glöm det. Hårbotten är hud som behöver fukt, den också. Återfukta med både balsam och inpackning hela vägen ner till huden.

3. Sänk pH-värdet på håret

Den som vill leka kemist hemma kan blanda i äppelcidervinäger i sitt balsam (1 del vinäger, 2 delar balsam). Det sänker pH-värdet på håret vilket gör det både friskare och lättare att hålla rent.

4. Återfukta efter duschen

Fuktgivande balsamspray är ett måste i takt med att temperaturen sjunker, eftersom kylan får talgkörteln att producera mindre fett. Ha för vana att skydda håret efter varje dusch med leave-in-balsam.

5. Rätt borste till rätt tillfälle

När håret är blött är det extra ömtåligt. Använd en glestandad kam eller en utredningsborste för att reda ut när håret är vått, och spara den täta borsten tills håret är torrt. Äkta svinborst är känt för att det sprider hårets fett längst strået. Det finns svinborst-borstar i alla prisklasser. Läs mer om ”rätt” sätt att borsta håret här! 

Annons

6. Föna smart

Det nyttigaste för håret är att lufttorka. Men om du behöver få håret torrt snabbt finns det sätt att föna det mer skonsamt. Välj en fön med minst 2000 watts effekt, så går det snabbare att få håret torrt (vilket gör att det slits mindre). Ta bort munstycket för att sprida ut värmen och rikta fönen nedåt, i hårets riktning.

7. Värmeskydd funkar

Om du stylar med tång är det viktigt att skydda håret med värmeskydd. Skyddet består oftast av proteiner som lägger sig som en hinna utanpå strået. När du sedan stylar är det hinnan som ryker, i stället för ditt hårstrå.

8. Byt din mousse

Mousse är en av våra vanligaste stylingprodukter, eftersom den ger volym åt håret, men den kan vara uttorkande och göra håret matt. Nu finns det nya fuktgivande mousser som gör håret friskare och får det att se glansigare ut.

9. Borsta ut din hårspray

Välj en hårspray utan alkohol, vilket är uttorkande, och använd en platt borste för att borsta ut sprayen över hela håret innan den torkar in. Då kan sprayen lägga sig som en skyddande hinna över håret och till och med “limma ihop” dina kluvna toppar tillfälligt så att de inte utsätts för mer skada.

Annons

10. Ha lite tålamod

Om du investerar i en dyr inpackning eller vitamintillskott som kan hjälpa håret att bygga upp keratinnivån, bör du veta att det tar minst fyra veckor innan du kommer att märka en effekt på håret.

Källa: Priorin

 

Läs mer om din hårhälsa på MåBra:

 

Livlöst eller tunt hår? Så får det ny kraft & lyster!

Vad kan du göra för att få ett friskare och tjockare hår redan till sommaren? Här berättar en frisör om knepen som boostar din hårhälsa!

Läs mer: Livlöst eller tunt hår? Så får det ny kraft & lyster!

 

Hur får jag tjockare hår? Experten svarar!

Kan ett tunt hår bli tjockare och finns det något knep för att få håret att växa snabbare? Här berättar en expert vad du själv kan göra.

Läs mer: Hur får jag tjockare hår? Experten svarar!

 

Experten: 10 vanliga missar som kan förstöra håret

et du i vilken ordning du bör applicera schampo, balsam och inpackning? Och vet du vad en gummisnodd kan orsaka för hårtrubbel på sikt? MåBra och Priorin har pratat med frisören Rickard Pååg – som berättar om våra vanligaste fel och bästa sättet att boosta din hårhälsa.

Läs mer: 10 vanliga missar som kan förstöra håret


Vad hände med håret efter graviditeten?
Allt du vill veta om hårhälsa & håravfall!
Sara, 40: ”Så fick jag tjockare och friskare hår”

Annons