"Varför vill min man inte ha sex med mig?"

Fråga: Min man har tappat sexlusten. Vi provade kosttillskottet L-Argiplex och det funkade ett tag. Sen köpte han L-Arginin. Han äter även B-vitaminer och folsyra men nu verkar det som han har tappat lusten igen. Finns det något som kan ge lusten tillbaka?

 

Svar: Att lusten är nedsatt i perioder eller successivt avtar kan ha flera orsaker – allt från psykologiska till rent medicinska. Stress eller oro kan påverka om man har lust eller ej, men även slentrian i förhållandet eller nedstämdhet kan ha betydelse. Det framgår inte hur gammal din man är eller hur er relation är, men du antyder att ni inte pratar så mycket om ert samliv. Det kan bli ett ämne man undviker för att inte pressa eller såra den andre. Eftersom du upplever att det är ett problem är det nog läge att ta upp det ändå.

Hör med honom i lugn och ro hur han ser på saken nu. Det är till exempel inte ovanligt att erektionsförmågan försämras med åren och det kan börja redan i tidig medelålder. Det i sin tur kan göra att man tappar lusten. Nedsatt erektionsförmåga kan också vara ett tidigt tecken på hjärt-kärlsjukdom och av den anledningen är det viktigt att kolla upp blodtryck, blodfetter och blodsocker. Rökning kan också påverka erektionsförmågan negativt.

Det finns i dag många olika läkemedel som är betydligt mer effektiva mot sviktande erektion än de kosttillskott du nämner. Det är ganska vanligt att vi skriver ut läkemedel för bättre erektion. Diskutera det med en läkare på vårdcentralen. Men det kan som sagt även ligga psykologiska orsaker bakom att lusten är nedsatt.

Lycka till!

/Gunilla

 

Har du en fråga om hälsa? Mejla frågan till:  [email protected]

 

Fler frågor till Måbras läkare

Läs också: Fler frågor till Måbras läkare

Utvald läsning