Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Coronavaccin: Hur lång tid ska det gå mellan doserna?

13 apr, 2021 
Vad gäller egentligen för de olika vaccinen mot covid-19? Hur snabbt kan man ta sin andra dos – och vad händer om man missar den? Läkemedelsverket svarar på några vanliga frågor.
Annons
Här är biverkningarna av vaccinet som rapporterats in i SverigeBrand logo
Här är biverkningarna av vaccinet som rapporterats in i Sverige

Just nu är Modernas, Comirnatys (Pfizer/BioNTech), Vaxzeveria (före detta Astra Zeneza) och Janssens vaccin alla godkända i Sverige. Utredare Helena Back på Läkemedelsverket hjälper till att tydliggöra vad som gäller för de olika märkena och hur man ska förhålla sig när man har tagit vaccinet.

När kan man ta andra dosen av coronavaccinet?

Hur lång tid ska det gå mellan varje spruta?

– Det är lite olika för de olika vaccinen. För Comirnaty ska andra dosen ges 3 veckor efter första dosen, för Moderna ska andra dosen ges efter 28 dagar och de som har tagit Vaxzevrias vaccin behöver vänta 4-12 veckor efter sin första dos. Janssens vaccin är godkänt för att endast ge en dos av.

Vad händer om man till exempel blir sjuk och missar att ta andra dosen?

Annons

– Man behöver se till att ta den andra sprutan så snart som möjligt.

Hur länge är man skyddad av respektive vaccin?

– Det är inte fastställt än då sjukdomen varit känd så pass kort tid och vaccinen därmed inte har funnits särskilt länge. Det är självklart något som följs upp i olika studier.

Hur lång tid ska det gå innan man är fullskyddad efter andra sprutan?

– Ungefär två veckor efter att man har tagit sin andra dos har man fullt skydd.

Kan man bli sjuk efter vaccineringen?

– Inget vaccin ger 100 % skydd men om man skulle smittas trots att man är vaccinerad och utveckla symptom är det vanligtvis mildare symptom.

Kan man leva på som vanligt när man har fått vaccinet?

– Vi från Läkemedelsverket vill inte uttala oss i frågan. Folkhälsomyndigheten beslutar om vilka restriktioner som gäller efter vaccinationen.

Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida att det är viktigt att man som vaccinerad fortsätter att följa de allmänna råden:

“Det finns begränsad kunskap om smittsamheten av covid-19 viruset om man skulle bli sjuk trots att man är vaccinerad”.

Under tisdagen kom beskedet att Janssenvaccinet tillfälligt pausas i USA, efter att sex fall av blodproppar rapporterats. Leveransen och starten av vaccinationen med Janssen kan därför försenas.

Annons