Vaccin mot TBE och covid-19 – går det att ta samtidigt?

Vaccinerad arm TBE och immunologen Rolf Gustafson

Rolf Gustafson, specialist i infektionssjukdomar och klinisk immunolog på Doktor24. Foto: Hugo Thambert.

Här är biverkningarna av vaccinet som rapporterats in i Sverige
1:03

Efter reklamen: Här är biverkningarna av vaccinet som rapporterats in i Sverige

(1:03)

Slå på ljud

Fästingarna bryr sig inte om den pågående pandemin, och vikten av att vaccinera sig mot dessa är därför lika aktuell som alltid – om inte större. Vissa läkare menar nämligen på att risken för att drabbas av TBE är extra stor i år.

Går det att ta vaccin mot covid-19 och TBE samtidigt?

Det här säger Rolf Gustafson, specialist i infektionssjukdomar och klinisk immunolog på Doktor24, om hur man bör tänka kring vaccin av både TBE och covid-19.

– Enligt nu gällande riktlinjer ska man inte vaccinera sig med något annat vaccin en vecka före eller efter det att man vaccinerats mot covid-19.

Det gäller alltså att planera in sina sprutor med lite mellanrum, så att de olika substanserna inte krockar. Samtidigt menar Rolf att det är viktigt att ta vaccinet mot TBE, trots pandemin.

Prognosen för när alla ska vara vaccinerade skjuts fram

– Det är bra att vaccinera sig redan nu så att man hinner med 2 doser innan fästingsäsongen tar fart på riktigt. Man bör hinna med 2 doser med 1 månads mellanrum för att få ett bra skydd, säger Rolf Gustafson.

Men om man vill prioritera det ena före det andra, vilket av vaccinen ska man då ta?

– Självklart vaccinet mot coronaviruset med tanke på smittläget. Vaccinet mot TBE går ju att styra så mycket enklare, medan coronavaccinet bör tas i den ordning som det ordineras, menar Rolf.

Se ocksånej, du får inte större bröst av coronavaccin.

Vanliga frågor om vaccinet mot TBE

Hur mycket kostar TBE-vaccin och hur många doser ska man ta?

Vaccination mot TBE är inte gratis, utan brukar kosta runt 400 kronor per dos. På vissa ställen är det något billigare för barn. Man rekommenderas totalt tre doser om man är mellan 1-49 år och fyra doser om man är över 50 år. Man anses ha ett gott skydd mot TBE efter man tagit sin andra dos.

7 olika typer av borrelia – och symtomen du bör känna till

Har TBE-vaccinet några biverkningar?

Det är mycket ovanligt att man får några allvarliga biverkningar av TBE-vaccinet. Däremot kan injektionsstället efter vaccinering bli lite rött, ömt och svullet. Vissa får ont i huvudet eller mår illa. Andra kan uppleva en allmän sjukdomskänsla, så som trötthet och/eller muskel- och ledvärk. Små barn kan ofta få feber i samband med den första vaccindosen. Samtliga besvär bör dock gå över inom några dagar.

Har du istället funderingar om vaccinet mot covid-19 har vi samlat senaste nytt och svar på vanliga frågor här.

Källa: Folkhälsomyndigheten, SveaVaccin

Foto: TT/Hugo Thambert

Utvald läsning