Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Forskning: Här är vaccinet som kan användas mot nästan all cancer

24 maj, 2021 
Kvinna får ern spruta i magen
Redan om några år kan det finnas ett universalvaccin mot cancer. Vaccinet, UV1, testas nu i Sverige och kan användas som behandling av de flesta cancerformer.
Annons
5 vanligaste cancerformerna i SverigeBrand logo
5 vanligaste cancerformerna i Sverige

Just nu pågår studier där man provar ett helt nytt sätt att behandla cancer. Det är ett norskt biotechbolag, Ultimovacs, som har utvecklat ett cancervaccin, UV1. Vaccinet har visat sig kunna hindra cancer från att växa och sprida sig och till slut tar det också död på tumörerna. Behandlingen ges i kombination med immunterapi.

UV1 testas nu på patienter med hudcancer, mesoteliom (en tumör i lungor eller lungsäck), äggstockscancer och cancer i huvud och hals. Studierna utförs i flera olika europeiska länder, bland annat Sverige, skriver Aftonbladet.

Se ocksåmyter och fakta om vaccin, experten reder ut.

Cancervaccinet går att använda mot nästan all cancer

I en av studierna har man sett att 30 procent av patienterna med malignt melanom är cancerfria efter 18 månaders behandling. Samma siffra för dem som inte fick vaccinet var 5 till 12 procent.

Annons

UV1 injiceras i huden på patientens mage. En av de stora fördelarna med den nya behandlingen är att den går att använda på alla människor – och mot de flesta cancerformer:

– Mellan 85 och 90 procent av alla cancertyper behöver enzymet telomeras för att tumörerna ska kunna växa obehindrat. Eftersom vårt vaccin aktiverar immunsystemet mot just telomeras, så kan det fungera mot de flesta cancertyper, säger Sara Mangsbo, docent inom immunoterapi vid Uppsala universitet och innovationschef på Ultimovacs, till Aftonbladet.

Se ocksåforskare kommer allt närmre olika botemedel mot cancer.

Då kan cancervaccinet vara godkänt

Vaccinet innehåller så kallade telomeraspeptider. Förenklat kan man säga att vaccinet gör att T-cellerna känner igen telomeras som finns i tumörer och dödar dem. Telomeras finns i alla stadier av cancer i alla olika cancerformer, men inte i friska celler. På så sätt skadar inte behandlingen de friska cellerna hos patienten.

Enligt Ultimovacs kan UV1 vara godkänt och ute på marknaden redan år 2023, om alla studier går som de ska. I annat fall kan kan det dröja ytterligare några år.

Foto: TT

Annons