Fråga läkarenSköldkörtelnSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTBE

3 sjukdomar som kan finnas i rabatten, vedhögen & fågelholken

30 maj, 2022 
kvinna påtar i rabatten
Även om de här sjukdomarna inte är speciellt vanliga så kan det ändå vara bra att veta att de finns – i trädgården, i vedhögen och i fågelholkar. Bland annat.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Sommarens dolda faror kan gömma sig på helt oväntade ställen — som i planteringen i trädgården, på fågelbordet eller i vedhögen.

Där kan man, om oturen är framme, dra på sig sjukdomar som sorkfeber, toxoplasma och den exotiskt klingande papegojsjukan. Sjukdomarna finns i Sverige och drabbar ett antal personer per år.

TV: Sjukdomar som kan finnas i rabatten, vedhögen & fågelholkenBrand logo
TV: Sjukdomar som kan finnas i rabatten, vedhögen & fågelholken

Toxoplasma är en parasit som kan finnas i rabatten

– Även om det här är ovanliga sjukdomar ska man förstås tänka sig för, till exempel om man är gravid och ska påta i planteringen där det kan finnas toxoplasma. Men den informationen får man ofta av sin barnmorska, säger Christina Segerholt, allmänläkare på Kry.

Toxoplasma är en parasit som sprids med katters avföring. Har grannens katt varit i din rabatt och gjort nummer två finns det en risk att få i sig parasiten efter att ha påtat i jorden. Man får då influensaliknande symtom. Är man gravid kan man föra över smittan till barnet som i värsta fall kan få hjärnskador.

Annons

Sorkfeber kan finnas i vedhögen

Sorkfeber är en annan sjukdom som man kan drabbas av på sommaren när man till exempel andas in damm med avföring från sorkar. De trivs bland annat i vedhögar som är en vanlig smittkälla, enligt Folkhälsomyndigheten. Vanligast är sjukdomen norr om Dalälven.

Papegojsjuka kan smitta via fågelholkar

Papegojsjuka kan smitta när man rengör fågelholken eller fågelmataren. Smittan kommer från vilda och tama fåglar. Papegojsjukan ger symtom som liknar influensa och kan också orsaka lunginflammation.

Risken att skada sig på till exempel en rostig spik är långt större än att få exempelvis sorkfeber. Det kan leda till stelkramp, som förvisso också är ovanligt, men desto mer otäckt.

Foto: TT

Se också: 5 sjukdomar vi kan få av fästingar - symtomen att hålla koll påBrand logo
Se också: 5 sjukdomar vi kan få av fästingar - symtomen att hålla koll på
Annons