PCOS, endometrios och vestibulit: Symtom och behandling

Kvinna med smärta i underlivet
Gynekologen vill bryta tabut kring kvinosjukdomar: "Var stolt över din vagina"
3:18

Efter reklamen: Gynekologen vill bryta tabut kring kvinosjukdomar: "Var stolt över din vagina"

(3:18)

Slå på ljud

Kvinnors könshormoner påverkar hela kroppen på ett helt annat sätt än hos män. Det gör också att vi behöver mer ”service". Det säger Elisabeth Rosén, läkare specialiserad inom gynekologi och obstetrik på Kry.se.

Här är några av de vanligaste kvinnosjukdomarna – symtom och vilka behandlingar som finns.

Det här är PMS

7 saker som minskar fertiliteten och gör det svårare att bli gravid

PMS, premenstruellt syndrom, brukar dyka upp mellan ägglossning och menstruation. Man kan känna av både kroppsliga och psykiska symtom. Men vid svår PMS är det främst psyket som påverkas. Man kan känna sig irriterad, uppjagad, deprimerad och få snabba humörsvängningar.

– Vid svår PMS, PMDS, har man så svåra problem att det är svårt att leva ett normalt liv med arbete och relationer, säger Elisabeth Rosén.

Man tror att PMDS beror på att halten av progesteron är låg. Hormonet sjunker dessutom med åren. Många kan därför uppleva att symtomen blir värre ju äldre man blir.

Vanligast är behandling med SSRI, alltså antidepressiva medel. De tas då från ägglossning fram till mens. Andra kan få en god effekt av att behandlas med ett hormonellt preventivmedel.

– Då upphör ägglossningen och man ska inte kunna få PMS-symtom, förklarar Elisabeth Rosén.

Får man besvär trots preventivmedel kan man prova att byta sort. Även KBT, kognitiv beteendeterapi, kan vara till hjälp för att lära sig hantera PMS-symtomen.

Det här är PCOS

Polycystiskt ovariesyndrom, PCOS, innebär att man får många små, vätskefyllda blåsor på den ena eller båda äggstockarna. Ägglossningen och menstruationen blir väldigt oregelbunden eller upphör helt. Samtidigt brukar produktionen av det manliga könshormonet testosteron vara hög i förhållande till de kvinnliga könshormonerna östrogen och progesteron. Den ökade mängden testosteron påverkar kroppen på olika sätt – bland annat är det lätt att gå upp i vikt.

10 kändisar som berättat om sin endometrios

– Andra vanliga symtom är akne, viktuppgång och ökad hårväxt i ansiktet. Däremot brukar man inte få smärtor, säger Elisabeth Rosén.

Det kan låta som ett ganska harmlöst tillstånd, men det stämmer inte. Tvärtom. Förutom att man får svårt att bli gravid kan man utveckla ett så kallat metabolt syndrom med insulinresistens, högt blodtryck och diabetes. Det ökar också risken för livmodercancer.

– Därför är det jätteviktigt att söka och få hjälp för att förebygga följdsjukdomar. Det finns inget läkemedel mot PCOS, men det kan behandlas med hormoner som ger en regelbunden blödning. Det hjälper även mot hårväxt och akne.

Det här är endometrios

Vid endometrios tar sig vävnad från livmodern till andra delar av kroppen. Livmoderslemhinnan kan då bilda härdar i buken, urinröret eller till och med lungorna.

– Vid endometrios har man abnormt smärtsamma menstruationer. Man har ofta ont dagarna efter menstruation också. Smärtorna brukar också bli värre med åren.

Elisabeth Rosén berättar att endometrios ofta misstas för andra sjukdomar, till exempel IBS.

– Misstänker du att du har endometrios rekommenderar jag att du för dagbok över dina besvär. Skriv ner när i menscykeln du har ont, hur ont du har de olika dagarna och hur mycket smärtlindring du behöver ta.

Det kan underlätta för att få rätt diagnos.

Behandlingen brukar bestå av hormoner som gör att menstruationen upphör. I svårare fall kan endometrios opereras bort.

– Men det finns alltid vissa risker med att skära bort endometrioshärdar kirurgiskt.

Därför får du mensvärk – fast du inte har mens

Det här är vestibulit

Ungefär var tionde kvinna lider av vestibulit, ett tillstånd då all slags penetration av slidan gör ont. Det kan vara till exempel när man för in en tampong, när man har sex eller till och med när man cyklar. Nerverna i underlivet överreagerar och skickar smärtsignaler till hjärnan.

– Ju mer man utsätter sig för smärtan, desto värre blir den. Med tiden kan den bli kronisk, säger Elisabeth Rosén.

Därför ska man till exempel aldrig ha sex om det gör ont.

Sannolikt kan smärtan vid vestibulit ha flera orsaker. Felbehandlade svampinfektioner är en tänkbar förklaring, torra slemhinnor orsakade av preventivmedel och övergrepp är andra.

– Behandling behöver ofta bestå av flera delar. Om en bakomliggande orsak finns måste den behandlas, utöver det behövs ofta övningar för att återfå normal känsel i nerverna, smärtlindring och samtalsterapi.

Vid svår vestibulit finns det studier som visar att behandling med med nervgiftet botox, som bedövar nerverna tillfälligt, kan ha god effekt

– Man kan också ta bort nerver kirurgiskt, säger Elisabeth Rosén.

Utvald läsning