Studie: Planerat kejsarsnitt ökar risken för barnleukemi
– Resultatet går i linje med vad tidigare studier har visat, säger Christina-Evmorfia Kampitsi, forskare vid Karolinska Institutet, i ett pressmeddelande.
I Sverige diagnostiseras omkring 350 barn med cancer varje år, enligt statistik från Barncancerfonden. De flesta av dem, nästan en tredjedel, får diagnosen leukemi, en form av cancer som påverkar blodet och benmärgen.
Under perioden som forskare vid Karolinska Institutet studerat har 1 495 av närmre 2,5 miljoner barn fått diagnosen.
Drygt 15 procent av barnen i studien föddes med akut eller planerat kejsarsnitt och när forskarna undersökte hur de drabbade barnen fötts visade sig de barn som fötts med planerat snitt vara överrepresenterade i statistiken. Forskarna såg exempelvis att risken att drabbas av den vanligaste formen av barnleukemi, akut lymfatisk leukemi (ALL) som står för ungefär nio av tio fall, var 21 procent högre hos dessa barn jämfört med dem som fötts vaginalt.
Risken att få den vanligaste formen av ALL, B-cells akut lymfatisk leukemi, var dessutom ännu högre, 29 procent högre, hos barnen som fötts med planerat kejsarsnitt. Det motsvarar ungefär ett fall per år, enligt forskarna bakom studien.
Skillnad på planerade och akuta snitt
Forskarna såg inte samma förhöjda risk vid akuta kejsarsnitt som vid planerade snitt. Detta kan, enligt forskarna, bero på att akuta kejsarsnitt vanligtvis inleds som en vaginal förlossning, där barnet utsätts för stress och exponeras för vaginala bakterier.
Studiens förstaförfattare, Christina-Evmorfia Kampitsi, anser att kejsarsnitt som inte är medicinskt motiverade bör diskuteras mer.
– Kejsarsnitt är viktiga och livräddande inom förlossningsvården. Vi vill inte att mammor ska känna oro inför medicinskt motiverade kejsarsnitt. Men när det här resultatet vägs samman med andra studieresultat som visar att risken för senare astma, allergi eller typ 1-diabetes ökar hos barn som föds med planerade kejsarsnitt, då finns det anledning av diskutera de kejsarsnitt som inte är medicinskt motiverade, säger hon i pressmeddelandet.
Det finns flera förklaringar till varför vissa barn föds med planerade kejsarsnitt. Det kan bland annat bero på att barnet i magen bedöms som stort, att det ligger med stjärten nedåt i livmodern eller att moderkakan sitter i vägen där barnet ska ut. Om mamman har trångt bäcken, ska föda tvillingar, har tidigare skador eller fått havandeskapsförgiftning kan det också bli aktuellt med planerade snitt. Likaså om mamman är förlossningsrädd, enligt 1177 Vårdguiden.
Går i linje med tidigare studier
Några av resultaten i studien, som publicerats i ”The International Journal of Cancer”, faller utanför det som kallas för statistisk signifikans, en term som beskriver hur säkert resultatet är eller om ren slump kan förklara utfallet.
– ALL är lyckligtvis ovanligt. Det betyder att det behövs många förlossningar med kejsarsnitt för att få fram ett resultat med statistisk signifikans och det är svårt att få till ett så stort underlag i en svensk registerstudie. Men resultatet är nära signifikant, går i linje med vad tidigare studier har visat och kvarstår när vi justerar för andra relevanta faktorer, vilket ändå ger det relevans, säger Christina-Evmorfia.
Barnen i studien föddes i Sverige mellan 1982 och 1989 samt mellan 1999 och 2015.
Foto: TT/Shutterstock