Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Lista: Så hjälper och stjälper din blodgrupp dig mot vissa sjukdomar

21 maj, 2021 
Blodprover
En ny studie visar på samband mellan vissa sjukdomar och blodgrupper. Vi har listat sjukdomarna där vissa blodgrupper har en bevisad högre eller lägre risk att drabbas.
Annons
Så funkar olika blodgrupperBrand logo
Så funkar olika blodgrupper

Det finns en mystik kring vad man har för blodgrupp och en del tycker det känns konstigt att man inte får veta vad man har, trots att man vid flera tillfällen troligtvis fått blodet testat. Vi har skrivit mer om hur du kan ta reda på din blodgrupp här.

Dr. Mikael svarade i TV4:s Nyhetsmorgon på frågan varför man inte får reda på sin blodgrupp, och han menar helt enkelt på att det är onödigt.

– Det är inte hemligt men det är ju privat och ingår i sekretess. Men man behöver ju inte veta det, men det här är lite provocerande märker jag, man vill veta, säger han och fortsätter:

– Men även om du kommer in till sjukhuset och säger att du har en viss blodgrupp, så kommer läkarna testa i varje fall. Men lämna blod om du vill veta – då får du reda på det och gör en god sak.

Annons

Vanligaste blodgrupperna – dessa sjukdomar har du högre och lägre risk att få

Blodgrupp A

  • Högre risk för: Blodproppar, bukspottkörtelcancer, gallsten
  • Lägre risk för: Hypotyreos, graviditetshypertension (högt blodtryck under graviditeten)

Blodgrupp 0

  • Högre risk för: Blödningsrubbningar, graviditetshypertension (högt blodtryck under graviditeten)
  • Lägre risk för: Blodproppar samt proppar i lungor, hjärna och i ben samt hjärtkärlsjukdom, virussjukdomar (inklusive covid-19).

Blodgrupp B

  • Högre risk för: Blodproppar
  • Lägre risk för: Njursten, vinterkräksjukan

Blodgrupp AB

  • Högre risk för: Gallsten, liten förhöjd risk för demens och hjärtkärlsjukdomar
  • Lägre risk för: Tarmsjukdomar, inflammation i bukspottkörteln (akut pankreatit), graviditetshypertension (högt blodtryck under graviditeten)

Fakta om blodgrupper

  • Det finns totalt cirka 375 blodgrupper, varav vissa få kan anses världsunika.

  • Det finns 40 blodgruppssystem men de vanligaste är AB0-systemet med fyra blodgrupper: A (45 procent), B (10 procent), AB (5 procent) och 0 (45 procent).

  • De fyra grupperna kan i sin tur vara antingen RhD-positiv(ca 85 procent) eller RhD-negativ (15 procent).

Dr Mikael förtydligar dock också i samma program att man inte ska oroa sig för mycket om detta, utan att man ska fokusera på det man kan ändra på.

– Det finns ju andra livsstilsfaktorer som är mycket viktigare. Inte röka, inte vara överviktig, fysisk aktivitet.

Vilken blodgrupp får flest myggbett?

Mygga suger blod

En studie från Japan har också visat på att blodgrupp 0 är en favorit hos myggor, medan blodgrupp A inte var lika populära. Det finns dock inget belägg för att detta gäller Sveriges myggor.

Vilken blodgrupp får flest fästingar?

Det finna ingen studie som visar att någon blodgrupp är mer eller mindre populär. Däremot menar biologen Didrik Vanhoenacker att fästingar attraheras av värme och starka kemiska dofter, som exempelvis koldioxid. Hur starkt man luktar skiljer mellan människor vilket kan påverka hur mycket man blir biten, säger han till SVT.

Källa: Elife

Foto: TT

Annons