Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Så blir du av med ryggsmärtan – utan träning!

04 apr, 2016 
Ny forskning visar att du inte nödvändigtvis måste träna eller äta starka mediciner för att bli av med ditt ryggont.
Annons

Har du ont i ryggen? Då är du långt ifrån ensam. Faktum är att uppskattningsvis en miljon svenskar har ont i ryggen just nu, och att nästan alla kommer att uppleva någon form av ryggsmärta under sitt liv.

För vissa kan smärtan vara så påtaglig att träning inte känns som ett alternativ. Men då kan forskningsvärlden ge dig glädjande besked: det finns lindring att få – utan träning och läkemedel. En ny studie, som nyligen publicerades i Journal of the American Medical Association, visar nämligen att kronisk smärta i ländryggen kan lindras med hjälp av mindfulness och KBT.

Forskare vid Group Health Research Institute i Seattle undersökte huruvida mindfulnessbaserad stressreducering (MBSR) fungerar för människor med ryggproblem. För att ta reda på det ordnade man en undersökning där 342 personer med ländryggssmärta deltog. Medelåldern på deltagarna var 49 år och de hade i snitt haft ryggont i sju år.

Annons

Testdeltagarna delades in i tre grupper: den ena gruppen behandlades med MBSR, den andra med KBT och den tredje fick traditionell behandling.

Den mindfulnessbaserade stressreduceringen innebar meditiation och enkla yogarörelser med syfte att öka medvetenheten och acceptansen kring obehaget i ryggen. KBT-behandlingen var inriktad på att förändra smärtrelaterade tankar och beteenden, och den traditionella behandlingen bestod av medicinering och lätt träning.

Resultatet visade att deltagarna som hade behandlats med KBT och MBSR fick signifikant bättre rörlighet och smärtlindring än de som fick traditionell behandling. Det visade också att deltagarna i MBSR-gruppen upplevde förbättringarna upp till ett halvår längre än i de andra två grupperna.

Innan du bestämmer sig för vilken behandling du vill ha bör du dock rådfråga en läkare och ta reda på vad just ditt ryggont kan bero på.

Källa: National Institutes of Health

Mer om metoderna som kan göra dig smärtfri!

voltaren-artikel-final

SAMARBETE MED VOLTAREN: Ta del av senaste nytt om smärtlindring på mabra.com/smärtfri. Här har vi samlat nya rön om smärta och berättar mer om nya metoder som kan göra dig smärtfri!

Läs mer: mabra.com/smärtfri

 

Annons