Fråga läkarenSköldkörtelnSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTBE

Nytt vapen mot diabetes: "Dieten har räddat mitt liv!"

13 jan, 2017 
Kan man bli av med diabetes typ 2 genom att leva på 600 kalorier om dagen i en månad? Eva Jensvold tvekade aldrig att testa: – Nu är mina blodsockervärden desamma som hos en frisk person och jag mår bättre än någonsin! säger hon.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

5 tidiga tecken på diabetesBrand logo
5 tidiga tecken på diabetes

För tio år sedan drabbades diabetessjuksköterskan Eva Jensvold själv av diabetes typ 2.

– Diagnosen kom inte som någon överraskning eftersom sjukdomen ligger i släkten. Jag drogs med en kraftig övervikt och hade ett BMI på 33, säger Eva.

Hon insåg att hon måste göra något för sin hälsas skull.

– Om jag inte hade ändrat på mitt sätt att leva radikalt skulle jag nog redan ha fått min första hjärtinfarkt, säger hon.

För tre år sedan kom Eva i kontakt med Projekt 600. Metoden innebär att man äter 600 kalorier om dagen i en månads tid. ”Maten” består av en pulverdiet. Efter den första månaden går man över till att äta en medelhavsinspirerad kost. Tillsammans ska kost och motion resultera i sänkt blodtryck och blodsocker samt sänkta blodfetter – och därmed minska risken för hjärt-kärlrelaterade sjukdomar.

Läs också: Frukostvanan som skyddar mot diabetes typ 2

Men Eva tyckte att 600 kalorier om dagen var lite för mycket. Hon bestämde sig för att chocka kroppen och satte målet att klara sig på bara 500 kalorier dagligen de första två veckorna innan hon ökade på med 100 kalorier till. Hon tycker att det gick hyfsat lätt:

Annons

– Svårast var det de tre, fyra första dagarna. Då var jag ständigt hungrig. Sedan gick jag in i ett rus, blev full av energi och hur pigg som helst. Hungerkänslorna försvann och kroppen ställde in sig på att det är detta som bjuds, inget mer.

diabetes

Hon fortsatte dieten av bara farten i två extra veckor, innan hon började äta riktig mat igen. På de sex veckorna tappade hon 22 kilo. BMI störtdök från 33 till 21. Men den största vinsten var att blodsockret sjönk till en normal nivå. Dessutom kunde hon dra ner på både astma- och blodtrycksmedicin.

– Min vikt ligger fortfarande kvar på samma låga nivå, fast jag emellanåt syndar. Det enda som jag är lite slarvig med är träningen, där måste jag bli bättre.

Annons

Alla som har genomgått Projekt 600 har även haft tillgång till psykolog, dietist och sjukgymnast. Detta för att få verktyg att fortsätta leva hälsosamt resten av livet.

Läs också: Så minskar du risken för diabetes

– Att jag fick hjälp att gå ner i vikt och därmed bli bättre i min diabetes har sannolikt räddat mitt liv. Jag tycker att fler vårdcentraler och sjukhus borde ta efter Projekt 600, så att fler fick möjlighet att lägga om sin livsstil. Om man har diabetes är man ju samtidigt hjärt- och kärlsjuk, säger Eva.

I sitt arbete som diabetessjuksköterska har hon numera själv coachat en grupp typ 2-diabetiker med hjälp av erfarenheterna från Projekt 600.

– Alla som ingick i gruppen kunde minska på sitt insulin, vilket talar för att Projekt 600 faktiskt gör diabetiker friskare!

Namn: Eva Jensvold.
Ålder: 59.
Familj: Tre vuxna barn.
Bor: Östersund.
Gör: Diabetessjuksköterska.

AV: Katarina Arnstad Elmblad

FOTO: Tina Stafrén

 

Läs mer om projekt 600 här:

Många kan sluta med insulin med ny metod

Diabetes kan stoppas med diet.

Läs också: Många kan sluta med insulin med ny metod

Annons