Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Ny studie: Detta ökar risken att bli svårt sjuk i covid-19

20 mar, 2021 
AvMåBra Redaktionen
Varför blir vissa sjukare än andra av coronaviruset. Nu har en stor svensk studie kartlagt de starkaste riskfaktorerna kopplade till svår covid-19.
Annons

Videon kunde inte hittas

Vad ökar risken att blir svårt sjuk i covid-19? Det har forskare vid Umeå universitet sökt svaret på, i en studie som hör till de största i världen.

I studien, som publicerats i European journal of epidemiology, har man undersökt 87 000 diagnosticerade covid-fall ur Folkhälsomyndighetens register. Dessa har i sin tur jämförts med en kontrollgrupp om 43 000 personer. Totalt undersöktes 34 olika riskfaktorer.

Det är sedan tidigare känt att hög ålder och män har varit överrepresenterade i statistiken bland svårt sjuka i coronaviruset. Och just hög ålder visar sig forfarande vara den allra starkaste riskfaktorn, menar studiens författare Jonathan Bergman och Peter Nordström.

Det är fortsatt konstaterat att män drabbas hårdare än kvinnor, men en del nya risker presenteras också:

Downs Syndrom ökar risken att bli svårt sjuk i covid-19

– Downs syndrom är den starkaste riskfaktorn bland olika diagnoser, säger Bergman, doktorand vid institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering till Aftonbladet.

Annons

Astma ökar risken att drabbas hårdare av coronavirus

Personer med diagnosticerad astma löper 50 procent högre risk att drabbas av svår covid-19. Forskarna betonar dock att det enbart rör sig om svår astma men uppmanar till ökad försiktighet hos hela gruppen, även personer med allergisk astma nu under pollensäsongen.

Högt blodtryck ger ökad risk för svår covid

Enligt studien ökar högt blodtryck risken för intensivvård med 40 procent.

– Det finn ett starkt samband mellan högt blodtryck och allvarlig covid, oavsett andra riskfaktorer, säger Bergman till samma källa. Han menar också övervikt kan spela in, men det fanns inga tillgängliga data för den slutsatsen.

Fler utrikesfödda personer bland svårt covidsjuka

45 procent av de som hamnade på IVA var utrikesfödda och samma grupp var överrepresenterad även i diagnosgruppen.

Att ha hemtjänst var också något som ökade risken att bli svårt sjuk.

Annons