Ny studie: Äldre löper större risk att få covid-19 två gånger

Äldre kvinna blir testad för covid-19.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

I början av coronavirusets framfart var det oklart om man verkligen kunde få covid-19 mer än en gång, eller om man fick en immunitet som skulle skydda mot framtida insjuknande. Men snart blev det klart att jo, man kan bli sjuk även en andra gång.

Nu visar en stor dansk studie dessutom att det är äldre personer som löper störst risk att bli sjuka igen. De tycks inte få lika stark immunitet efter en första omgång av covid-19 som yngre får.

Ny studie: Så länge har du antikroppar mot corona

– Återinfektion hos yngre, friska, personer är ovanligt medan äldre löper större risk, säger Steen Ethelberg vid Statens seruminstitut i Danmark, till tidskriften The Lancet.

Äldre har svagare immunförsvar

Under 2020 testades 4 miljoner danskar (69 procent av landets befolkning) för coronaviruset med så kallade PCR-tester. Sammanlagt gjordes 10,6 miljoner tester. Genom att analysera data från testresultaten kunde forskarna se vilka som löpte störst risk för en återinfektion.

Genom att jämföra de positiva testsvaren från det första halvåret med de från det andra halvåret av 2020 kunde man se vilka som återinsjuknat, och där såg man även att det var betydligt fler äldre som fick covid-19 en andra gång.

Virusexpertens svar om coronavaccin: "Det är farligare att inte ta det"

Bör ges vaccin trots genomgången covid-19

Den så kallade naturliga immuniteten var alltså lägre hos personer över 65 år. Detta kan påverka diskussionen om att de som redan har haft covid-19 en gång bör ställa sig sist i vaccinkön, eftersom de redan har ett visst skydd. Istället blir det alltså extra viktigt att äldre faktiskt får sina vaccinationer så snart som möjligt.

– Ju äldre man är desto svagare immunförsvar har man helt enkelt, och det innebär att även om man har haft en infektion så kanske immunförsvaret klingar av snabbare hos äldre, säger Matti Sällberg, professor och biomedicinsk analytiker vid institutionen för laboratoriemedicin på Karolinska institutet, i TV4-nyheterna.

Källa: The Lancet, SVT, TV4 Foto: TT

Redaktionens tips

Nya tidsplanen: Då får du ta covid 19-vaccinet – region för region

5 symtom du bör ta på allvar om du fått Astra Zenecas vaccin

Dela på: