Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Ny studie: Äldre löper större risk att få covid-19 två gånger

18 mar, 2021 
Äldre kvinna blir testad för covid-19.
Av de som fått covid-19 två gånger är det fler äldre än yngre som drabbats, visar en ny dansk studie. Därför menar forskare nu att ALLA över 65 ska prioriteras för vaccinering – även om de redan varit sjuka.
Annons
7 frågor och svar om coronavaccinetBrand logo
7 frågor och svar om coronavaccinet

I början av coronavirusets framfart var det oklart om man verkligen kunde få covid-19 mer än en gång, eller om man fick en immunitet som skulle skydda mot framtida insjuknande. Men snart blev det klart att jo, man kan bli sjuk även en andra gång.

Nu visar en stor dansk studie dessutom att det är äldre personer som löper störst risk att bli sjuka igen. De tycks inte få lika stark immunitet efter en första omgång av covid-19 som yngre får.

– Återinfektion hos yngre, friska, personer är ovanligt medan äldre löper större risk, säger Steen Ethelberg vid Statens seruminstitut i Danmark, till tidskriften The Lancet.

Äldre har svagare immunförsvar

Under 2020 testades 4 miljoner danskar (69 procent av landets befolkning) för coronaviruset med så kallade PCR-tester. Sammanlagt gjordes 10,6 miljoner tester. Genom att analysera data från testresultaten kunde forskarna se vilka som löpte störst risk för en återinfektion.

Annons

Genom att jämföra de positiva testsvaren från det första halvåret med de från det andra halvåret av 2020 kunde man se vilka som återinsjuknat, och där såg man även att det var betydligt fler äldre som fick covid-19 en andra gång.

Bör ges vaccin trots genomgången covid-19

Den så kallade naturliga immuniteten var alltså lägre hos personer över 65 år. Detta kan påverka diskussionen om att de som redan har haft covid-19 en gång bör ställa sig sist i vaccinkön, eftersom de redan har ett visst skydd. Istället blir det alltså extra viktigt att äldre faktiskt får sina vaccinationer så snart som möjligt.

– Ju äldre man är desto svagare immunförsvar har man helt enkelt, och det innebär att även om man har haft en infektion så kanske immunförsvaret klingar av snabbare hos äldre, säger Matti Sällberg, professor och biomedicinsk analytiker vid institutionen för laboratoriemedicin på Karolinska institutet, i TV4-nyheterna.

Källa: The Lancet, SVT, TV4 Foto: TT

Annons