Ny enkel metod kan bota din migrän

Med hjälp av en ny metod kan du bli bättre – eller helt bra – från din migrän.

Den nya metoden kommer från USA och används nu i Europa av den tyske plastikkirurgen Thomas Muehlberger som driver privata kliniker i bland annat Berlin, London, Zürich och Milano.

– Metoden går ut på att ögonbrynsmuskeln opereras bort. Den kan ligga och trycka på trigeminusnerven, vilket triggar migränanfall, säger dr Muehlberger.

Han stötte på tekniken då han arbetade på Cleveland Hospital i USA. Av en slump upptäckte läkare att patienter som genomgått en kosmetisk operation mot ”bekymmersrynkor” mellan ögonbrynen samtidigt blev av med sin migrän. När man ett år efter ingreppet gjorde en uppföljning nämnde flera patienter att deras migrän var borta. Läkarna beslutade sig för att prova metoden mot migrän. Resultatet var positivt.

– Mer än en tredjedel av patienterna blir helt bra och fler än hälften upplever att symtomen och anfallen halverats. I USA är det nu allt vanligare med migränkirurgi, säger dr Muehlberger.

Ingen mirakelmetod

Det är ingen mirakelkur som hjälper alla, men det är enkelt att testa om en patient kan bli hjälpt. Genom att spruta in botox som förlamar ögonbrynsmuskeln kan man se om det har effekt på migrän. Botox hindrar att nervimpulser skickas till muskeln. Efter injektionen får patienten föra smärtdagbok i åtta veckor. Om migränen försvunnit eller minskat med 50 procent kan operation bli aktuell.

– Exakt varför det hjälper vet vi inte. Klart är att det går nerver genom muskler på flera ställen i huvudet. När musklerna drar ihop sig pressas dessa nerver ihop och det ger upphov till migrän. Särskilt viktig är trigeminusnerven. Den har tre grenar som förmedlar känselintryck från ansiktets hud och muskulatur, från ögat, från näsans och munnens slemhinnor och från tänder och tunga.

– Ingreppet när ögonbrynsmuskeln opereras bort görs under narkos och tar cirka en timme. Vi går in genom ögonlocken vid ögonvrån och plockar ut ögonbrynsmuskeln. Enda biverkningen är att man inte längre kan rynka pannan. Ögonbrynsmuskeln har ingen annan funktion än att uttrycka känslor, visa om vi är arga eller koncentrerade. Det blir inga synliga ärr, säger dr Muehlberger.

Vad kostar det?

Vad kostar det då för en patient från Sverige att bli opererad på någon av migränklinikerna?

 – Tyvärr har vi inget direkt samarbete med svensk sjukvård, så patienter från Sverige får själva stå för kostnaden, säger dr Muehlberger. Enbart konsultation på engelska eller tyska är gratis. Pris för konsultation och botox-test är cirka 4 350 kronor. Operation inklusive konsultation och botoxtest kostar cirka 34 000 kronor.

Av: Charlotta Lindell

Bild: Ojo Images

Läs mer:
Vivian: Det är fantastiskt att slippa migänen