Vivian: Det är fantastiskt att slippa migänen

Vivian har haft migrän sedan hon var barn. Attackerna blev allt värre med åren – men nu har hon fått hjälp. 

– Jag har provat allt mot min migrän: akupunktur, zonterapi, läkemedel och kiropraktik. Men det hjälpte bara en kort tid, säger Vivian Møller Johansen.

Värst var det kring mens, men migränen kunde även utlösas av stress.

– Varje månad  hade jag migrän flera dagar i sträck. Föra året blev det värre. Jag hade migrän 14–17 dagar varje månad och tog massor av migränmedicin för att klara av mitt arbete. Ibland kunde jag inte jobba alls, låg bara i ett helt mörkt och svalt sovrum. Smärtorna påverkade min livslust. Ända sedan jag var liten har jag ofta tänkt att det enda sättet att slippa migränen vore om jag var död.

Mitt i sin förtvivlan fick Vivian tips av en väninna om en ny metod mot migrän. Hon hade läst en artikel om läkaren Thomas Muehlbergers migränkirurgi. Vivian tog genast kontakt med hans klinik i Berlin i Tyskland och fick en tid. På plats fick hon samtala med läkaren om sina problem. Sedan injicerades botox i ögonbrynsmuskeln, detta för att förlama den så att den inte kan irritera den så kallade trigeminusnerven som kan trigga migränanfall.

Det fungerade!

Ett tecken på att migränkirurgin skulle fungera fick Vivian då hon strax efter reste med familjen till Thailand. Flygresor hade utlöst migränanfall många gånger tidigare.

– Förändringar i lufttrycket påverkar min migrän. När vi reste till Turkiet för ett par år sedan fick jag en svår attack och låg i en hel vecka efter det att vi hade kommit fram. I Thailand hade jag inte migrän en enda gång. Det var underbart, min bästa semester någonsin!

Vivian fick besked av läkaren att en operation troligen skulle fungera bra på henne. Efter ingreppet hade hon lite ont i huvudet några dagar och ansiktet var svullet ett par veckor.

– Jag ångrar inte operationen en sekund. Det är helt fantastiskt att slippa plågas av migrän!

Vivian har dock fått en släng av migrän igen – på grund av något positivt:

– Jag är gravid, så det är hormonerna som spökar. Men smärtan är inte alls så intensiv och hemsk som när jag väntade mina tidigare barn. Operationen har verkligen hjälpt mig.

Av: Charlotta Lindell

Foto: Lars Weiss