Malin, 52: Jag fick tre infarkter på ett dygn!

Malin Hammar gick en internationell utbildning redan på gymnasiet och har sedan dess bott och arbetat utomlands. Hennes första jobb som försäljningschef på anrika hotell Plaza i New York satte standarden för hur hennes arbetsliv skulle komma att se ut. Resor, möten, ständigt på gång och mycket stress.

– När man är i 20-årsåldern så tror man att man är odödlig, så jag körde på. Jag hade ungefär 200 möten på en månad, säger Malin.

Hon var ansvarig för alla statsbesök på Plaza, vilket betydde att hon fick ta hand om kungar, drottningar och presidenter.

– Jag hade två veckors semester per år. Då åkte jag till en karibisk ö och sov i stort sett hela tiden. Sedan var det tillbaka till jobbet igen…

Olika omständigheter tog henne under de följande tjugo åren vidare till London, Indien, Italien och till slut till ett femstjärnigt hotell som hon arbetade på i Costa Rica. Det var där livet tog en ny vändning 2009:

– En morgon vaknade jag av att det spände i bröstet. Jag trodde jag hade halsbränna och tog medicin mot det, berättar Malin.

Nära döden

Tre gånger under samma dygn återkom smärtan och till slut var Malin så blek och kallsvettig att hon blev körd till sjukhuset. Där konstaterades det att hon haft tre hjärtinfarkter och att hon varit oerhört nära döden – utan att hon förstått det. Rädslan slog till direkt:

– Eftersom min mamma dött av hjärtsjukdom när hon var 55 så blev jag förstås livrädd för att jag också skulle dö, säger Malin.

Läkarna konstaterade att hennes kärl var så förträngda att de krävde omedelbar operation.

– Men mitt försäkringsbolag ville inte betala för operationen, så där låg jag. Jag var så rädd, jag kände ju ingen i Costa Rica och jag ville inte dö utomlands, säger hon.

Läkaren kunde inte hjälpa henne på grund av försäkringsbolaget. Men läkaren sa en sak som förvånade henne – han sa att Malins enda chans att bli frisk var att

t ä n k a  sig frisk.

– Han berättade om attraktionslagen, som är ett sätt att visualisera fram det man önskar. Det påminner om när idrottare använder målbilder för att nå framgångar. Jag tänkte att han inte var riktigt klok.

Där låg Malin övergiven på intensiven och försökte tänka sig till hälsa. Samtidigt tänkte hon att det skulle vara skönt att ha någon att hålla i handen. Efter tre dagar går en av önskningarna i uppfyllelse. En göteborgare kliver in på Malins avdelning. Det var brandmannen Lasse Gustavsson som brändes svårt i en olycka och som numera föreläser om sina erfarenheter. Han råkade befinna sig på samma sjukhus eftersom hans dotter var inlagd där.  Det blev han som tröstade och höll Malin i handen. Efter sex dagar på sjukhuset fick Malin också veta att hennes försäkringsbolag plötsligt hade ändrat sig och att hon skulle få sin operation.

Obehaglig operation

– Operationen var fruktansvärd eftersom man inte blir sövd under ingreppet. Jag var vaken när de gick in och pillade på hjärtat. Då var jag riktigt, riktigt rädd, säger hon.

Efter operationen flyttades hon hem till Sverige. Väl hemma blev Malin tvungen att omvärdera sitt liv. Hon fick stöd av sin nyfunne vän Lasse Gustavsson. Han gav henne rådet att börja föreläsa om sina erfarenheter.

– När jag blev sjuk var min första tanke: Där rök 30 års karriär! Det var tungt men jag vände det snabbt till något positivt i stället. Att jag faktiskt fick leva och kunde komma hem och starta om på nytt, säger hon.

Malin hade skaffat sig bostad nära ett sjukhus för att snabbt kunna få hjälp om hjärtat krånglade. Två gånger har hon åkt in akut för kärlkramp, något som hon får leva med resten av livet och som är mycket smärtsamt.

– Läkarna kan tyvärr inte göra någonting åt min kärlkramp, bara ge mig mediciner mot smärtan. Jag äter fem olika mediciner och tar spray mot kärlkrampen. Trots det känner jag mig frisk i dag, säger Malin och ler.

Den stora skillnaden i hennes liv är att hon lugnat ner sig betydligt. Tidigare hann hon aldrig ta hand om sig själv och att träna var inte att tänka på. I dag går hon långa promenader med hunden Buddy och har dragit ner arbetstempot avsevärt.

– Jag är innerligt tacksam att jag får leva i Sverige där sjukvården är så bra.

Hon har också tagit till sig attraktionslagen som läkaren i Costa Rica introducerade för henne.

– Jag har fått hjälp av att visualisera mig det jag önskar. Det har gjort omställningen av livet mindre svår.

 

Namn: Malin Hammar
Ålder: 52 år
Gör: Föreläser om attraktionslagen och om sitt liv. Läs mer på hmci.se
Bor i: Göteborg
Familj: Frånskild

 

Läs mer:

”Stresstypen som skadar lika mycket som rökning”

”Expertens 8 rogivande råd för bättre hjärthälsa”

AV: Jessika Devert

FOTO: Henrik Brunnsgård

Utvald läsning