Fråga läkarenSköldkörtelnSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTBE

7 livsmedel att undvika för god tarmhälsa, enligt mag-tarmdoktorerna

22 jun, 2022 
Kvinna som håller händerna som ett hjärta på magen.
Det är många som lider av magproblem. Mycket kan vi faktiskt påverka själva genom livsstilsval. Men det finns livsmedel som oftare än andra kan medföra magproblem och som i längden kan göra oss sjuka – här är dem.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

För en lugn och härlig mage är det allra viktigaste att fokusera på en hälsosam livsstil med god sömn, daglig motion och stressminimering. Det menar läkaren Rana Eizad som går under namnet ”magdoktorn” på Instagram.

Vi bör äta en fiberrik kost som gynnar tarmfloran och undvika mat som vi vet att våra magar reagerar på. Har magen svårt för fibrer så finns det mer lättsmälta sådana att äta i stället.

Magdoktorn: Så tar du hand om dina magproblemBrand logo
Magdoktorn: Så tar du hand om dina magproblem

7 livsmedel som är jobbiga för magen

Det är dock inte alltid så lätt att veta vad magen egentligen reagerar på. Plötsligt är den bara svullen, gör ont och du måste springa på toaletten. Men ganska troligt är att den reagerat på något av följande livsmedel.

Dessa får plats i kosten men bör inte ätas allt för ofta eftersom de kan öka risken för sjukdomar i mage och tarm, enligt LiveStrong som talat med mag- och tarmläkare.

Annons

1. Friterad mat

Magen har svårt att ta hand om för mycket friterad och fet mat eftersom den är svårsmält och stannar länge i matsmältningssystemet. Det är en vanlig orsak till halsbränna, sura uppstötningar och diarré. Fet och friterad mat kan vara särskilt jobbigt för magen om man lider av IBS.

Många gånger innehåller den friterade och feta maten även mycket mättat fett, vilket enligt forskning skulle kunna bidra till att öka risken för övervikt, diabetes typ 2 och hjärtsjukdom på grund av en obalans i tarmfloran.

2. Alkohol

Alkohol kan bidra till diarré, ont i magen och halsbränna. Att alkohol inte är särskilt nyttigt för oss vet nog de flesta redan. Men visste du att det är direkt giftigt för magen och kroppen? Har man problem med magen är alkohol det första man bör rensa ut.

Dricker man ofta alkohol så kan det skada tarmens barriär mot bakterier, vilket kan göra att främmande ämnen tar sig in till tarmsystemet. Det kan bidra till inflammationer båda där och på andra ställen i kroppen.

Annons

3. Rött kött

Att äta rött kött ofta och i stora mängder kan ställa till det för magen, framför allt om det är processat. Av Världshälsoorganisationen, WHO, klassas processat kött som en första klassens cancerogen.

Studier har visat att det kan bidra till inflammation i tarmen och i förlängningen tjocktarmscancer eller magsäckscancer. Det gör ingen större skada att äta ibland men bör alltså helst inte frossas i för att minska risken.

4. Sockerrik mat och dryck

Att äta och dricka för mycket socker är inte bra för hälsan i stort och det är inte heller särskilt snällt mot magen. Det kan bidra till gaser, svullen mage och smärta.

Det har även kopplats till inflammation, vilket kan irritera magen och göra miljön sämre för goda bakterier. En obalans i bakteriefloran kan i sin tur påverka även andra organ i kroppen. Något det forskas mycket på nu.

5. Artificiella sötningsmedel

Hos en del personer kan sötningsmedel orsaka uppblåsthet, magont, gaser och diarré. Men det blir verkligen inte så för alla. Det forskas nu mycket kring äldre sötningsmedel, eftersom man inte kan se effekter av nyare riktigt ännu.

Annons

Flera studier visar att konstgjorda sötningsmedel kan förändra tarmfloran och de bakterier som styr över matsmältning, vilket kan leda till övervikt och diabetes typ 2. Framför allt verkar det vara varianter som slutar på ”-ol” som kan ge magbesvär.

6. Ultraprocessad mat

Finns det någonting smidigare än färdigmat? Om man har besvär med magen måste man dock fråga sig om det är värt det. Just ultraprocessad mat är associerat med en ökad risk för IBS.

För att maten ska hålla och smaka bra innehåller den konstgjorda ingredienser som sötningsmedel, konserveringsmedel och emulgeringsmedel med mera. Alla de här kan bidra till en jobbig mage.

Det är klokt att begränsa eller utesluta en del processad mat. Men det viktigaste är att titta på innehållsförteckningen. Det finns nämligen processad mat som är bättre än annan processad mat.

7. Mjölkprodukter

För en del magar kan mjölkprodukter vara besvärliga och ge gaser, magont och diarré. Det kan skapa symtom om man är laktosintolerant, lider av mjölkproteinallergi eller om man är känslig för FODMAPs till exempel.

En del mjölkprodukter kan också innehålla hormoner och antibiotika.

Källa: Livestrong

Foto: TT

Annons