Fråga läkarenSmärta och värkSköldkörtelnHögt blodtryckKlimakterietTäta bröstOm MåBra

Läsarfråga: Jag är så trött – kan jag vara utbränd?

20 sep, 2017
Hur känner man igen en kommande utmattning? Läkaren Gunilla Hasselgren guidar en läsare.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga:

Sedan en tid är jag så trött! Är ofta ledsen och har svårt att få saker gjorda. Hur vet jag om jag ”bara” är utmattad, utbränd eller sjuk på riktigt? Jag är 54 år och frisk i övrigt.

/Marta

Gunilla Hasselgren svarar:

Vi har alla perioder av trötthet, stress och oreda i våra liv. Du skriver att du känner dig nedstämd, oföretagsam och dåligt utvilad och du oroar dig för att vara sjuk. Stress under längre tid kan göra att man känner så, och det är förstås viktigt att du, med hjälp av dina närmaste eller via arbetet, försöker ordna upp det som är trassligt. Att drabbas av en depression är dessvärre inte ovanligt. Det finns kriterier för att vi ska känna igen tillståndet: När det gäller utmattningsdepression, eller utmattningssyndrom som vi oftare kallar det, har man flera, kroppsliga symtom (hjärtklappning, magbesvär, smärta) utöver de du beskriver ovan. Man har också levt under stress i minst ett halvår. Andra symtom kan vara minnes- eller koncentrationsproblem, kroppslig svaghet, att man är känslomässigt ostadig, lättirriterad eller inte klarar av enklare vardagliga krav. Man behöver genomgå en undersökning med ett samtal kring både symtom och livssituation innan man kan säga vad det rör sig om. När det gäller såväl depression som utmattningssyndrom ska man ha haft symtomen varje dag i minst två veckor innan man funderar över en diagnos. Det är också viktigt att man utesluter andra orsaker som sköldkörtel- eller hormonproblem. Ta därför kontakt med en läkarmottagning för ett besök.

Annons

/Gunilla

Den Dolda Stressen – vänd trenden tillsammans med oss!

Sjukskrivningar relaterade till stress och psykisk ohälsa skjuter i höjden och de allra flesta som drabbas är kvinnor. I vår kampanj Den Dolda Stressen lyfter vi röster från personer vars historier inte syns i Försäkringskassans statistik. Vi har pratat med hundratals drabbade, ta del av deras starka ord i vår film:

De senaste fem åren har antalet stressrelaterade sjukskrivningar i Sverige mer än tredubblats. Så här kan det inte fortsätta! Därför har MåBra startat kampanjen Den Dolda Stressen. Här kan du läsa om nyheter och forskning kring stress, få tips och råd för att stressa ner samt läsa inspirerande livsöden om kvinnor som tagit sig tillbaka från utbrändhet.

Annons